Nazad

Zbog tendera upute i recepte pišu na papirićima!

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Četvrtak 08.05.2014 - 21:47

Novi skandal potresa Dom zdravlja u Vranju, jer lekari više nemaju ni osnovni potrošni materijal, pa čak i upute pišu na običnim papirima, umesto na zvaničnim obrascima.

Ilustracija

Takođe se i recepti ispisuju na običnim hartijama iz blokčića, a nadležni kažu da je do toga došlo zbog izvesnih „nesporazuma i nesnalaženja“.

 – Tender je ovih dana završen, tako da će potrošni materijal uskoro biti nabavljen.

Iskreno, ne znam da li je sa nedostatkom problem samo u Domu zdravlja ili je ista situacija i u Bolnici. Sada, za razliku od prethodnih godina, sve ide preko tendera.

Postoji centralni tender koji se realizuje na nivou Srbije. Prema nahođenju Beograda, svako dobija ono što mu treba.

Međutim, postoji dosta nesporazuma i nesnalaženja, pa zbog toga nismo dobili dovoljne količine materijala koje su nam neophodne – kaže pomoćnik direktora Zdravstvenog centra Čedomir Stanimirović.

Kako saznajemo, lekari i medicinske sestre muku muče sa nedostatkom celokupnog potrošnog materijala, od papira za štampanje, preko „zelenih“ i „plavih“, do specijalističkih uputa i ostalih lekarskih obrazaca.

Bivši direktor ZC Uroš Trajković kaže da za sve što je nabavljeno u vreme dok je on bio direktor postoji tender i dokaz gde je novac potrošen.

Stoga, kaže Trajković, nisu tačne tvrdnje sadašnjeg rukovodstva da je u prethodnom periodu nabavljan materijal bez tendera.

– To su gluposti, jer sam za sve male i velike nabavke raspisivao tender. Postoji dokumentacija i sve to je lako proverljivo.

Obično se za ovakve stvari tenderi raspisuju početkom godine ili po isteku prethodnog ugovora sa dobavljačima.

Može biti i da je neko loše preračunao potrebne količine materijala, pa da je zbog toga ZC u maju ostao bez osnovnih sredstava za rad, ali sumnjam da je zbog toga nastao problem – kaže Trajković.

On objašnjava da je najverovatnije istekao ugovor sa dobavljačima, a da rukovodstvo nije na vreme raspisalo novi tender.

To je, kaže Trajković, trebalo odraditi dva meseca pre nego da ZC ostane bez potrošnog materijala, odnosno isteka ugovora.

O najnovijem dešavanju u Domu zdravlja obavešten je i gradski većnik za zdravstvo Aleksandar Stajić.

– Izgleda da je opet došlo do nekog zastoja u Zdravstvenom centru. I taj papir koji se daje pacijentima i koji se koristi za štampanje mora da se nabavi preko tendera.

Najverovatnije je zastoj baš kod te javne nabavke, te očekujem da problem bude u što skorije vreme rešen – kaže Stajić.

Više informacija od upravnika Doma zdravlja Nenada Mladenovića nismo uspeli da dobijemo, jer se on u četvrtak nije javljao na službeni mobilni telefon.

autor: Aleksandar Aca Stojković

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: