Nazad

ZC Vranje: Kako rade aparati koji ne rade?

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Petak 12.04.2013 - 12:56

Već danima unazad medicinsko osoblje bolničke laboratorije u Vranju vraća pacijente pod izgovorom da im ne radi aparat za analizu krvi.

Ulaz u laboratoriju bolnice u Vranju

Kako se saznaje, ta informacija je netačna,  jer su svi aparati u funkciji, ali niko nije želeo da objasni zbog čega osoblje laboratorije vraća pacijente i samim tim ih primorava da krvnu sliku rade u privatnim laboratorijama.

Dok medicinske sestre vraćaju pacijente sa tog odeljenja, načelnica laboratorije Stanče Mihailović Milićević kaže da su svi aparati, a ima ih nekoliko, u funkciji i da ona nije naložila osoblju da vraća pacijente zbog neispravnih aparata.

– Aparati rade, a pacijenti se vraćaju samo oni koji analize mogu da odrade u svojim domovima zdravlja.

Pacijenti mogu kod nas da budu primljeni samo ako dolaze sa Prijemno trijažnog odeljenja. Nije pitanje samo da li ćemo mi primiti pacijente ili ne, već je stvar i u fakturisanju.


Svako mora finansijski da odgovara za ono što je uradio i potrošio. Mi ne možemo da radimo ambulantu koja nije registrovana ni na koji način – kaže Mihailović Milićević.

Na pitanje zbog čega osoblje laboratorije prenosi pacijentima da aparati ne rade, načelnica kaže da ona ne zna šta ko od sestara i tehničara govori ljudima.

– Pacijenti koji su vam se žalili verovatno treba da odrade opšte analize, dakle nemaju ništa specifično što drugi domovi zdravlja nemaju.

Ukoliko mi ne kažete imena i prezimena pacijenata koji su vraćeni, smatraću da je to izmišljeno kako bi ste ni od čega napravili slučaj.

Možete da pišete šta god hoćete, a mi ćemo demantovati jer imamo korpus delikt – drsko je odgovorila načelnica odeljenja.

Kako bi se uverili u tvrdnje pacijenata, novinar OK Radija kontaktirao je bolničku laboratoriju i predstavljajući se kao pacijent želeo je da zakaže analizu krvi.

Tom prilikom medicinska sestra sa tog odeljenja je saopštila da aparat ne radi, a na pitanje kada će biti popravljen, uputila nas je na načelnicu laboratorije.

– Tamo može da govori ko šta hoće i ja ne mogu da kontrolišem ljude jer nisam tu. Jedino kamere da postavim – kaže Mihailović Milićević.

Nameće se pitanje da li je na tom odeljenju medicinskim sestrama i tehničarima dozvoljeno da rade šta hoće bez ikakve kontrole i da sa pacijentima komuniciraju na način na koji to rade.

– Ne, to ne znači da može da priča ko šta hoće, naprotiv, ne može tako da se radi. U svakom slučaju ja ne mogu da kontrolišem ko i šta govori pacijentima, pogotovu kada nisam u laboratoriji – pomalo je metafizički raspoložena načelnica bolničke laboratorije.
 

Pomoćnik direktora ZC Vranje Mladen Kostić za OK Radio kaže da je varanje i vraćanje pacijenata strogo zabranjeno, te da će sprovesti unutrašnju kontrolu, kako bi utvrdio sve činjenice nastalog problema.

– Niko iz laboratorije nije prijavio kvar na aparatima, a šta se tamo izdešavalo, raščivijaćemo kada bude došla načelnica.

Pacijenti ne smeju da budu vraćeni sa odeljenja, a kamoli slagani, tako da ćemo celu stvar istražiti – kaže Kostić.

Da bahatosti nema kraja, svedoči činjenica da su medicinske sestre verbalnim sukobom pokušale da spreče fotografisanje hodnika laboratorije, pod pretnjom da će obavestiti PR službu ZC i ostale nadležne organe.

 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: