Nazad

Zdravlje, a ne droga!

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Sreda 26.06.2013 - 13:35

Pod sloganom „Neka zdravlje bude ono što sve pokreće“ u Vranju je u sredu u centru grada obeležen Međunarodni dan borbe protiv upotreba droga.

Sa lica mesta

U uličnoj akciji su učestvovali Zavod za javno zdravlje, Savetovalište za bolesti zavisnosti vranjskog Doma zdravlja  i Crveni krst.

Prema rečima organizatora poruka je upućena mladima koji često nisu svesni opasnosti od upotrebe droga.  

- Građanima su deljene brošure u kojima mogu da saznaju šta je u stvari zavisnost od psihoaktivnih supstanci – kaže teraspeut Suzana Stojković, navodeći da u ovoj godini Savetovalište nema veliki broj zavisnika od psihoaktivnih supstanci koji su na lečenju i da je veći je broj onih koji su se javili na lečenje zbog alkohola i kocke.
 
  -Cilj je da se mladima ukaže da droga predstavlja loš izbor i pogrešan put koji dovodi do narušavanja i psihičkog i fizičkog zdravlja i do razaranja porodice.

Sa druge strane postoje mnogobrojne aktivnosti poput sporta koje predstavljaju dobar izbor u korist zdravlja - objašnjava doktorka Marija Nakić iz ZZJZ.

Maja Nakić, ispred Crvenog krsta napominje da borba protiv zloupotrebe droga mora da se vodi u svim slojevima društva, jer je to najveća pošast u današnje vreme.  

Istraživanja koja su rađena u Srbiji o upotrebi alkohola i droge među mladima iz 2011. pokazuju da je 16,5 odsto učenika prvih razreda srednjih škola je probalo neku „ilegalnu“ drogu, a najčešće korišćene su marihuana i sedativi.

Koliko će mladi eksperimentisati drogom zavisi od dostupnosti droge, zakonske regulative, angažovanja škola i lokalne zajednice u razvijanju njihovih ličnih veština kako mogu da se izbore sa stresom i da rešavaju svoje probleme, saglasni su partneri današnje akcije.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: