Nazad

Zimnica na ivici rentabilnosti

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Petak 25.09.2009 - 14:12

Vest da je u Donjem Neradovcu počela skoro pa industrijska proizvodnja ajvara, aktuelizovala je staro pitanje "“ koliko se isplati praviti zimnicu? Prema gruboj računici, za pripremu zimnice za potrebe četvoročlane porodice trebalo bi ove godine izdvojiti oko 150 evra. Zimnica košta, ali bez nje se ne može zamisliti ishrana u najhladnijem i najdužem godišnjem dobu, kažu Vranjanci. Najviše para i ove sezone trebalo bi izdvojiti za pripremu ajvara. Ako je kilogram paprika 50 dinara, tegla ajvara od 750 grama koštala bi preko 200 dinara, ako uračunamo zejtin, so, potrošnju struje, ili drva. Prodavci na vranjskoj pijaci kažu da je prodaja ove godine bolja nego prošle, ali su cene proizvoda morali da snize kako im roba ne bi propala. Tvrde da je izbor za one koji trguju i ove godine veliki, jer se recimo paprika prodaje po ceni od 30 do čak 80 dinara koliko bi trebalo izdvojiti za takozvanu ”rezanku". Vranje je tako počelo da miriše na zimnicu i paprike. Pijac se subotom proteže čak do zgrade Skupštine grada, a vikend uveliko koristi za spremanje đakonija najrazličitijeg ukusa. Osim ajvara spremaju se barene, peglane paprike, melje se paradajz, kuva džem. Šezdesetogodišnja Milka Dinić godinama pravi zimnicu, za nju i za starije Vranjanke to je mnogo više od rituala. Novopečene domaćice, ne misle tako, tvrdeći da ih, pored svih obaveza na poslu i u kući, zimnica dodatno opterećuje. - Dugo se sprema, a pojede brzo - kaže Marija Nastić. Zanimljiva je uloga muškaraca u priči o zimnici. Ima onih koji vole da ljušte papriku, ređaju turšiju i da budu deo ovog jesenjeg rituala. Za ostale zimnica je ženski posao, muškarac je tu da nabavi i snabde domaćinstvo, a o ostalim stvarima brine žena.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: