Nazad

ZZJZ: Stanje POD KONTROLOM, čekaju se rezultati za TRI SUMNJIVA SLUČAJA

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Utorak 17.03.2020 - 17:07

Epidemiološka situacija u Pčinjskom okrugu koji pokriva Zavod za javno zdravlje (ZZJZ) Vranje trenutno je stabilna, istaknuto je na konferenciji za medije u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Ristić, Stojanović, Stanković: Spremni smo za moguću epidemiju FOTO: D. Ristić/OK Radio
U poslednja dva dana Zavodu se javilo preko 200 građana koji su se vratili iz inostranstva i svi oni su savesno ispoštovali proceduru, navodi epidemiolog dr Goran Ristić.
 
- Uredno se javljaju sa rešenjem granične kontrole ili bez njega i to su uglavnom povratnici iz Nemačke, Austrije, Švajcarske, zatim Španije i Francuske, a zanimljivo je da nema nikoga iz, u Evropi najrizičnije, Italije.
 
Njima sleduje 14-dnevni zdravstveni nadzor u izolaciji, a licima koja dolaze iz žarišta epidemije četvoronedeljna kućna izolacija – kaže dr Ristić i dodaje da, za sada, nije bilo potrebe za hospitalizacijom.
 
ZZJZ Vranje je sa nadzorom počeo još u februaru nad prvih 19 povratnika iz inostranstva, kaže epidemiolog dr Slađan Stanković.
POLICIJA KONTROLIŠE KUĆNU IZOLACIJU
Sve slučajeve povratnika iz inostranstva epidemiolozi ZZJZ kontaktiraju i prate njihovo zdravstveno stanje, a za kontrolu poštovanja kućne izolacije zadužena je policija koja već ima njihove podatke, navodi dr Slađan Stanković.
 
- Do uvođenja vanrednog stanja smo uzorkovali tri sumnjiva slučaja i sva tri su bila negativna.
 
U ponedeljak i danas, u utorak, poslali smo još tri uzorka pacijenata, od kojih su dva povratnika iz Austrije i Španije, a jedan je zdravstveni radnik koji je bio u kontaktu sa potencijalno zaraženim licem i očekujemo rezultate u toku današnjeg i sutrašnjeg dana – navodi dr Stanković dodajući da svo troje pacijenata imaju blagu kliničku sliku.
 
Direktorka ZZJZ Vranje, dr Svetlana Stojanović, ističe da je važno da se građani pridržavaju opštih preventivnih mera koje podrazumevaju striktno vođenje lične i higijene životnog prostora.
 
- Pravilno pranje ruku je najvažnije, zatim higijena odeće i provetravanje prostorija u kojima boravimo i, svakako, što manje kontakata sa drugim osobama.
 
Ovih mera naročito treba da se pridržavaju lica starija od 60 godina, a svi oni koji se vraćaju iz inostranstva moraju da se jave Zavodu radi nadzora na brojeve telefona 064 424 23 26, 062 718 820 i 017 421 310 – navodi direktorka.
SVI KONTAKTI POD NADZOROM
ZZJZ je u obavezi da prati lica koja su bila u kontaktu sa osobom sa sumnjivim simptomima, to je i inače naša obaveza. Na sreću, za sada nema zaraženih, a ukoliko ih bude, beće pod kontrolom, kaže dr Ristić.
 
Ona kaže da je epidemiološka situacija u Pčinjskom okrugu. za sada, mirna i da se građani uglavnom pridržavaju proipsanih mera, ali da je ZZJZ Vranje spreman na izbijanje epidemije na teritoriji okruga.
 
ZZJZ Vranje je, pored zdravstvenog nadzora, angažovan i na dezinfekciji osnovnih i srednjih škola, što se radi u skladu sa odlukama nadležnih organa.
 
Iz ove ustanove apeluju i na zdravstvene radnike da se strogo pridržavaju propisanih mera lične i kolektivne zaštite, kao i da posebno obrate pažnju na sve građane koji se vraćaju iz inostranstve ili na lica koja su sa njima bila u kontaktu.
 
I VRANJSKI DOKTOR U IZOLACIJI
Iz ZZJZ Vranje demantuju glasine sa se poznati vranjski doktor nije javio nakon povratka iz Španije. Iako se u principu ne daju lični podaci, iz ZZJZ navode, da se on javio Zavodu odmah po povratku, iako nije dobio rešenje na granici i da je trenutno u izolaciji.

 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: