Nazad

A šta mu STVARNO dođe taj VESTIBIL?

Izvor: OK Radio - Seks i grad - Četvrtak 01.11.2018 - 11:20

Natpis na renoviranoj zgradi Železničke stanice u Vranju „vestibil“ nastavlja da zbunjuje ovdašnje ljude.

Vranjski vestibil na ćirilici FOTO: G.Mitić/OK Radio
Nagađanja su počela nakon što je natpis „vestibil“ postavljen iznad vrata na ulazu u zgradu Železničke stanice u Vranju.
 
Polemika se nastavila na društvenim mrežama uz, uglavnom, zamerku što je stavljen natpis na stranom jeziku i to na ćirilici.
 
Tom prilikom, reč vestibil je detektovana kao engleska i francuska, sa značenjem "ulaz", iako to nije sasvim tačno.
 
Prema Wikipediji, reč vestibil je latinskog porekla (vestibulum) i prvenstveno se prevodi kao predvorje.
 
Vestibil je potpuno ili delimično zatvoren prostor u vidu predvorja ili prolaza ispred glavnog ulaza u neku građevinu ili dvoranu. 
 
Vestibil se nalazi kod većine objekata koji su određeni za veliko mnoštvo ljudi u javnim zgradama
 
Ovakvi prostori poznati su i u arhitekturi drevnog Rima: u antičkoj rimskoj arhitekturi, vestibil je bilo predvorje ispred ulaza u atrijum kuće.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:

01.11.2018. , 14:30
PRAVILNIK O UNUTRAŠNJEM REDU U ŽELEZNIČKOM SAOBRAĆAJU (Sl.glasnik RS br.2/2016) UVODNE ODREDBE Član 1 Ovim pravilnikom propisuje se unutrašnji red u železničkom saobraćaju. Član 2 Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje: 1) vestibil je osnovna prostorija za prihvat putnika, koja je funkcionalno povezana sa svim mestima koja služe za prihvat, zadržavanje i otpremu putnika;
Vestimir
17.02.2019. , 11:36
Obicno pise ULAZ