Nazad

Da li alkohol zaista UBIJA bakterije i viruse

Izvor: Nportal, OK Radio - Seks i grad - Nedelja 17.04.2022 - 15:01

Često moćemo čuti da "alkohol ubija bakterije" ili da ubija klice svih vrsta (bakterije, gljivice, viruse...) i da valja "trgnuti" nešto žestoko kad nas hvata prehlada, spopada želučani virus, kao što bez bojazni srknemo iz tuđe čaše sa žestokim pićem jer tako "ne možemo ništa pokupiti, alkohol ubije sve". No ispijanje votke ili rakije izgleda ipak neće ubiti klice u našem telu, kažu naučnici.

Alkohol u telu, ipak, deluje drugačije FOTO: Pinterest

Iako mitovi da alkohol ubija bakterije postoje odavno, razumljivo je zašto bismo se baš sada mnogi mogli zapitati ima li u tome istine.

Budući da smo danas svi ohrabreni da koristimo proizvode za dezinfekciju ruku - a oni su uglavnom napravljeni od alkohola, hoće li nam i konzumacija alkohola pomoći protiv malih nevidljivih neprijatelja poput virusa i bakterija?

Istina je da alkoholi svih vrsta ubijaju bakterije na površinama, ali alkohol u telu deluje drugačije -  i to je dobra stvar, piše Nportal.

Hemijski gledano, postoje tri glavne vrste alkohola: izopropil, etil i metil.

Svi ubijaju bakterije razbijanjem ćelijske membrane, što uzrokuje otapanje unutrašnjih komponenti ćelije.

Većina sredstava za dezinfekciju ruku sadrži izopropil ili etil (etanol) alkohol.

Etilni alkohol je vrsta alkohola koja se nalazi i u alkoholnim pićima, ali kada ga konzumirate, probavni proces brzo razgrađuje molekule etanola, što im otežava ubijanje bakterija na koje naiđu.

To je zapravo dobra stvar, jer naše telo sadrži milijarde dobrih bakterija bez kojih ne možemo da živimo.

Kad bi etanol mogao da ubije bakterije u našem telu, uništio bi te dobre bakterije zajedno sa lošim.

A prekomerna konzumacija alkohola, kako znamo, može da ima mnoge toksične učinke na telo, uključujući iritaciju sluzokože creva, preopterećenje jetre (što dovodi do ciroze – ili ožiljaka - na jetri) i uništavanje moždanog tkiva.

Da se vratimo na piće, nažalost, ta čašica neće dezinfikovati ništa u vašem telu, a izgovor da je lekovita ostaje samo izgovor.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Djurdjija
20.04.2022. , 12:58
Iz iskustva u svojoj porodici mogu reci da alhohol ubija nevidljive bakterije ali ko pije umereno a ne da se napija da nezna gde se nalazi. Moj otac je koristio domacu rakiju ali umerno po dve casice ujutru pred kafom, nikad se nije napio zato alhohol mogu piti osobe koje imaju odredjenu granicu a to je umerenost, ne treba preterivati. Ali ja bih preporucila suplemente prirodne i proverene posto i sama koristim reishi kapsule i nemacki cordiceps koji ce vise pomoci za zdravlje i jaci imunitet od alhohola.