Nazad

Dolina besramnosti

Izvor: OK RADIO - Seks i grad - Ponedeljak 24.06.2013 - 11:47

Došlo je zadnje vreme, kad Cera brani kulturu u Vranju. I, što je najgore, po kullturu, Vranje, pa i samog Ceru, radi to na pravi način, pokazujući put ostalima, od kojih većina teško da može i da ga čita, kamo li razume.

Ilustracija

Subotnji protest kulturnih radnika, pre svega u Beogradu, ali se mora reći i po drugim mestima Srbije, potpuno je zaobišao Vranje.

Nema ovde od umetnika i „umetnika“, od kulturnih i „kulturnih“ radnika i „radnika“, nema ko da se buni, i nema zašto da diže glas.

Spasavajući stvar, javnosti se rekao bih zatvorenim pismom obratio jedan od mora se reći najznačajnijih lokalnih pesnika koji su ikada rođeni ovde, rečeni Cera. Kakav grad, takav i pesnik, al ipak, pesnik.

Naravno, čovek je pisao o sebi - kako je strašno što više nema privilegije koje je imao, što ga vlast ne zarezuje za crljivu šljivu i slično. I tu je u pravu - kakva je to vlast ako ne može da izdržava jednog jedinog lezilebovića na 80.000 ljudi?

Sa svem i da ne piše ništa, čisto onako, da se pohvali da i u ovoj vukojebini ima čovek sa čudnom navikom da to što misli stavlja i na papir.  

E to Cerino pismo jedini je glas u pustinji ovdašnje kulture - svima ostalima je dobro. Ima vlast na platnom spisku glumce, slikare, pevače, svirače, gutače vatre, šta sve ne, ali niko, ni jedan čovek, nije našao vremena i razloga da učini makar simboličan napor za spas kulture.

Samo Cera.

Ova tužna činjenica postaje još tužnija kada se zna da je Cera u tom svom načertaniju napao i lokalnu ministarku kulture Maju Ristić, tražeći da se poništi konkurs posle koga je ona za kulturne potrebe građana nekim grupama ljudi podelila četiri miliona dinara naših para.

Sramota koju je tako nanela Gradu, kulturi pa i stranci kojoj pripada nije mala, ali retko ko ima oči da je vidi.

Gomila nekih na brzinu formiranih grupica građana, za brzo preliti državni novac u privatne džepove, ovde je savršeno odradila posao.

Ta Maja o kulturi zna toliko da je recimo prvi put ušla u pozorište tek kada je ono zapaljeno. SNS nam jasno daje do znanja šta o kulturi misli stavljajući ovakve ljude da je vode.

I to nije sve - sva rešenja u kulturi SNS-a su im takva. Sva, i ne samo u kulturi.

Kada su preuzimalli ovu zemlju, činilo se da za nas ima nade. Danas, sve se jasno vidi - čak i radikali su bili pošteniji!

Ovakvo hranjenje svojih, besramno i ničim ograničeno, ovde, u ovoj kolevci besramnosti, još nije viđeno.

Naravno, Cera ništa ne može da uradi u praksi, ali će bar moći da kaže, jednom, kad sve ovo prođe: šta ja sam vam govorio.

I jeste. Tragedija situacij je dvostruka: prvo, jer samo on govori, i drugo, što ni njega nema ko da sluša.

Pa vi vidite, može li se naći mera dubine ponora u koji smo propali?  
Saša Stojković

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: