Nazad

KARAMINGINA bista čeka GODINU I PO

Izvor: OK Radio - Seks i grad - Nedelja 08.10.2017 - 09:43

Bista čuvene pesmopojke iz Vranja Stane Avramović Karaminge izrađena je pre godinu i po dana, ali za sve ovo vreme nije sakupljen novac da se autoru isplati honorar i znamenje postavi.

Stana Avramović Karaminga FOTO: YouTube printscreen

Inicijativu za odavanje počasti autorki čuvene pesme „Dimitrijo, sine Mitre“ pokrenulo je u proleće 2005. godine GKUD „Sevdah“, među čijim osnivačima je bila i Stana Karaminga.

Ideja je bila da se bista postavi povodom pedesetogodišnjice osnivanja „Sevdaha“ u septembru te godine, što je podržalo i Gradsko veće, ali je na folkloristima ostalo da novac prikupe sami.

- Mi smo pokušali da preko medija i u ličnim kontaktima animiramo javnost kako bi se prikupila potrebna suma.

Ugovoreni honorar je bio 300.000 dinara, a umetnik Stanimir Pavlović je naknadno čak i spustio cenu na 250.000.

Mi smo uspeli da sakupimo nešto više od 40.000 dinara i to je uplaćeno umetniku koji je bistu završio i sada čeka ostatak dogovorenog iznosa
– kaže za OK Radio predsednik „Sevdaha“ Srđan Aleksandrović.

Usled besparice, nezinteresovanosti Vranjanaca, nedovoljne podrške institucija ili nečeg četvrtog, tek, bista pesmopojke koja je spevala jednu od naših najpoznatijih pesama već godinu i po dana čeka da stigne u grad koji je Stana proslavila pesmom.

Postavljanje biste koči i nedostatak lokacije, jer je prvobitnu zamisao da znamenje bude postavljeno ispred Narodnog muzeja, odbacio Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Niša.

- Mi smo zahtev poslali gardskoj Komisiji za spomenike, nazive ulica i očuvanje kulturno-istorijskih i tradicionalnih vrednosti, ali do danas nemamo nikavog odgovora.

Na prvom narednom sastanku Upravnog odbora “Sevdaha” pričaćemo i o ovoj temi i mogućnostima da se akcija privede kraju, ali ne znam da li ćemo uspeti bez podrške Grada – rezignirano kaže Aleksandrović.

Stana Avramović Karaminga je najpoznatija vranjska pesmopojka.

Decenijama je čuvala, negovala i drugima prenosila izvornu vranjansku pesmu.

“Dimitrijo, sine Mitre”, koja je ušla u srpsku kulturnu baštinu, jedna je od brojnih pesama koje je ispevala.

Stana Avramović Karaminga je mnogim najcenjenijim pevačima starovranjanskih pesama bila učitelj i uzor.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: