Nazad

Neobična pojava na nebu uznemirila jug Srbije (VIDEO)

Izvor: OK Radio - Seks i grad - Nedelja 19.04.2020 - 12:47

Mnoge stanovnike juga Srbije uznemirila je nesvakidašnja pojava na nebu.

Kolona svetlećih kugli dobro vidljiva na vedrom nebu FOTO: Twitter/Živojin Žika Petrović
Radi se o svojevrsnoj koloni neobičnih, svetlećih kugli koje se ovih dana mogu videti na širem području.
 
Zbog toga se povela i polemika, posebno na društvenim mrežama, a počele su da kolaju i raznovrsne pretpostavke i teorije zavere.
 
Direktor, glavni i odgovorni urednik kanala nauke i umetnosti Brainz TV Živojin Žika Petrović oglasio se na Tviteru kako bi objasnio neobičnu pojavu na nebu nad Srbijom.
 
On je juče preneo reči, kako je kazao, vrsnog radio-amatera Bobana Kurandžića, koji je dao objašnjenje za ovu pojavu.
 
- Bilo je dosta prijava o učestalim svetlećim letelicama na nebu, koje se vide noću kada je vedro, većina je primetila neobičnu kolonu istih koje se kreću u jednoj liniji, tako da je mnoge ta pojava uznemirila
 
Radi se o novoj satelitskoj 5G mreži za potrebe budućeg brzog interneta na zemlji koja se zove Starlink.
 
Poznato je da je lansirano oko 60 satelita koji lete na visinama oko 550 km iznad zemljine površine. Upravo ti sateliti prave paniku među ljubiteljima zvezdanog neba. 
 
Ove letelice rade na jonski pogon, a motor je neophodan kako bi se popele na operativnu visinu. Cilj kompanije Spejs Eks koja je u vlasništvu poznatog milijardera Ilona Maska je da u orbitu podigne oko 12.000 satelita koji će činiti Starlink mrežu.
 
Taj isti čovek najavio je da će od 2024. godine krenuti sa naseljavanjem planete Mars, a za dve godine će već poslati par teretnih brodova za instalaciju baze. Let do Marsa će trajati osam meseci - stoji na Tviter profilu Petrovića.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: