Nazad

RAZGRANIČENJE preko sofre: Stiže GASTRONOMSKA MAPA zapadnog Balkana

Izvor: OK Radio - Seks i grad - Ponedeljak 15.07.2019 - 09:25

Udruženje „Generator“ iz Vranja u saradnji sa partnerima, organizacijama KCIC iz Gnjilana, Bona Fide iz Pljevalja i ARNO iz Skoplja, kreće u mapiranje tradicionalih jela i tipičnih ukusa u regionu zapadnog Balkana i pripremu Starinskog kuvara zapadnog Balkana.

Dobra klopa smanjuje političke tenzije FOTO. Promo
Ovaj najnoviji projekat dolazi nekoliko godina nakon veoma uspešnog “Starinskog kuvara Južne Srbije” kojeg su priredile Gordana Ristić, NVO aktivista iz Vranja i Marija Janković, fotografkinja iz Beograda.
 
“Starinski kuvar Južne Srbije”, koji na srpskom i engleskom jeziku donosi recepte zaboravljenih ali i onih veoma popularnih i tradicionalnih jela iz Vranja i šireg regiona Južne Srbije, izazvao je značajnu pažnju i izvan naših granica.
 
Jednodnevnim kuvarskim radionicama pripreme starinskih jela po receptima naših baka počela je realizacija projekta “Gastronomska mapa zapadnog Balkana”, uz javnu promociju samog projekta i degustaciju pripremljenih jela 12.07. u Pljevljima i 14.07. u Gnjilanu
 
- Ovaj projekat će, pored gastronomske tradicije zapadnog Balkana, prikazati i promovisati i, za očuvanje kulturnog nasleđa, netipične kategorije stanovnika i stanovnica ovog regiona.
 
Među njima su mladi budući fjužn kuvari, ženski inženjeri i studentkinje, aktivistkinje, žene – žrtve porodičnog nasilja, rokeri, ali i one najtipičnije – žene aktivne u ženskim udruženjima nacionalnih manjina – najavljuje Gordana Ristić iz „Generatora“.
 
Pored jednodnevnih kuvarskih radionica, javnih degustacija i izrade kuvara, u okviru projekta će biti pripremljene i razglednice sa mapama regija karakterističnih jela.
 
U duhu najnovijih političkih tenzija, rad na ovom projektu omogućiće ljudima da daju i svoje satirično vidjenje granica, razgraničenja, ograničavanja i slično, formiranjem novih granica, ovog puta na osnovu jela koja se u datom područuju pripremaju i jedu. 
 
- Do kraja projekta, očekujemo izradu razglednica sa pet zasebnih regija (npr. Regija sarme, Regija baklave, Regija šopske salate itd.).
 
Aktivnosti na projektu će pokazati da, ukoliko postoji regionalna saradnja i redovna komunikacija, pozitivna rešenja, uprkos raznim konfliktima, jesu dostižna - kaže Gordana.
 
Projekat je podržala regionalna Fondacija za zapadni Balkan (Western Balkans Fund).

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: