Nazad

Sve najbolje, naravno

Izvor: OK RADIO - Seks i grad - Petak 27.12.2013 - 20:41

Šta je najvažniji događaj u Vranju u godini koja odlazi? Ima li, uopšte, takvog dešavanja koje bi čaršiju koja još nije izašla iz statusa kasabe mogla da obeleži i u tako skromnom, jednogodišnjem periodu?

Ilustracija

Nema, nažalost, mnogo čime da se hvalimo. Možda je nekome za falbu što je uspeo da održi 60 i ne znam koliko sednica Veća. To je isto kao da kao sopstveni uspeh navedete činjenicu da ste 350 puta za godinu dana išli da kupite hleba.

Možda je nekome za falbu i što smo bili na svim stranama svih srpskih medija. Lepo bi to bilo da su neke pare u pitanju, ili nešto slično. Ne bre - paljevine, tuče, bušilice, to je ovdašnji nivo. Konjak da se ne pominje.

Nekome je za falbu i što je Dinamo prvi u Niškoj zoni. Što je ispao iz Srpske, niko i ne pominje. Ili je uspeh što je oko Pozorišta završena sva papirologija.. Što izgradnja kasni, tragično i nepovratno, nikoga se ne tiče. I tako dalje i tako bliže.

I sad, šta je obeležilo ovu godinu, ali stvarno? Po mojoj meri, reklo bi se da je to jedna konačna, trajna, potpuna, sveobuhvatna i žalosna stagnacija, na svim mogućim poljima.

Ako je neko verovao da će ulazak naprednjaka u vlast nešto da promeni ovde, sad se uveriio koliko je bio naivan.

U kom segmentu gradskog života su oni napravili iskorak? Pozorište, Arhiv, Radnički? Ha, ha, ha, dobar vic.

„Novi dom“? Još bolji. Direkcija i šetalište? Lepo, što bi stari Vranjanci rekli, manistra na golo dupe.

A ako pak još uvek ima vernika koji misle da bi socijalisti nešto mogli da promene prostom promenom svojih čelnih ljudi, sada su imali dobru šansu da se razuvere. Nijedan jedini ozbiljan projekt, ni „Vodovod“, ni „Komrad“, vrtići da se ne pominju.

O da, nije baš sve stagnacija. Ima i ko je postavio ženu za načelnicu, ima ko je postao direktor, ima ko je ispozapošljavao svoje stranačkke drugare...Ima toga na kilo, i na svakom koraku.

A onaj ko je verovao da će uzdrmatii vranjsku vlast tako što će iznutra izvaditi SNS, tek se taj grdno prevario. Sve je isto, sa većinom ili bez, sa Miretom ili Zoranom, sa Nikom ili bez njega.

Pa zašto je to suštinski tako?

Pa tako, što je ovo takva čaršija, što je politika nemešanja u svoje sopstvene poslove dosegla vrhunc, što je negativna selekcija dosegla vrhunac, što je politika samo krotko dosegla vrhunac, što je opšta zbunjenost, izmešanost ideja i nesposobnost da se čak i one takve sprovedu u delo dosegla vrhunac.

Zato je stagnacija, jedno mirovanje, duri hibernacija, prirodno stanje ove čaršije. I njenih vlasti i njenih stanovnika.

Jer svaki birač zaslužuje baš ovakvu vlast kakvu ima. Tačno je to, ali nismo valjda mi svi tako loši glasači?

No, biće bolje.. Bar nam tako obećavaju, od Vučića do Zorana Antića. A možda i neće, ako se ne potrudimo. Ali kako nešto menjati kada su svuda zidovi nemaštovitih, nesposobnih, nekreativnih, a drčnih, nevaspitanih i bezobraznih?

Ovaj grad, to smo mi. I kakvi smo bili do sada, takvi ćemo biti i nadalje, jer voda gde je tekla opet će teći. E sad, sami izračunajte kako ćemo proći u novoj godini.

I da, naravno, sve najbolje...

Saša Stojković

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: