Nazad

Zelena trava "Paragrafa" mog

Izvor: OK RADIO - Seks i grad - Četvrtak 30.05.2013 - 08:49

Svuda u Srbiji ima nepoštovanja zakona, ali ono što se ovih dana dešava po Vranju stvarno iznenađuje i najbolje poznavaoce ovdašnjih poznavalaca antivladavine prava.

Ilustracija iz centra Vranja

Lepo vreme izmamilo je bašte kafića na ulice, pa oštinari zadovoljno trljaju ruke. Neko naplaćuje mostarinu, neko putarinu, a neko baštarinu, kako se kome zalomi.

I nije to muka, neka plaćaju gazde, od toga verovatno nešto i zarade, ili su nenormalni pa bašte kafića otvaraju lepote grada radi.

Druga je muka - svima, a Nela Cvetković, većnica naša gradska, tvrdi baš svima, zabranjeno je da bašte, dakle one platoe drvene i slično, prave na gradskim zelenim površinama.

I tako i bi - nema bašti na travnjacima, ili onome što je od njih u gradu ostalo, osim jedne. Kafić „Paragraf“ jednakiji je od drugih, pa nekim čudom samo on u čitavom Vranju ima pravo da otvori baštu na travnjaku ispred svoje radnje.

Toliko o zabrani i njenom poštovanju. I o istinitosti tvrdnji gradske većnice.

Džaba zakon, „Paragraf“ je jači. Ništa peticija stanara, ništa činjenica da kafić nije dobio dozvolu Sekretarijata za urbanizam, ništa inspekcije - „Paragraf“ je jednakiji od drugih.

Ili je trava ispred njegovog kafića zelenija, dakle manje važna i u manjoj potrebi da bude očuvana od nekih drugih trava.

Ili je razlog ovako ružnog kršenja zakona i svih moralnih normi zapravo mnogo prozaičniji - neko je dao, a neko uzeo pare, pa je tako zelena trava kafića mog iznenada postala nezaštićena površina, u sred svih drugih, mnogo važnijih i zakonom strogo zaštićenih?

Ko bi mogao biti taj čelebija koji je uzeo novac?

Spisak potencijalnih kandidata stvarno je dugačak, pa nije mnogo uputno tražiti slamku u stogu sena.

Možda je bolje, na primer, videti ko na sve ovo žmuri, a morao bi da progleda.

Da li je to, u prvom redu, Dragan Spirić, većnik zadužen za naplatu para od kafića a povodom zauzimanja javnih površina?

Ili je to rečena Nela Cvetković, koja je kao većnik za ekologiju, zadužena za zelene površine u gradu?

Ili namerno, pored rečenih, žmuri šef Komunalne policije, Nenad Antić?

Ili je to možda sam gradonačelnik Antić, ili pak možda svi oni skupa zajedno?

Bilo kako bilo, „Paragraf“ prkosi svima, što je znak da mu neko oštro čuva leđa. Naprenjaci su izgleda u ovoj priči skrajnuti, ali su socijalisti u prvom planu.

Zato sada sam Gradonačelnik, ako već ne Spirić i društvo, moraju jasno da pokažu gradu ko je ovde zakon, „Paragraf“ ili lokalna vlast, ili pak onaj tajnoviti momak koji je prodao zelenu površinu grada kao svoju sopstvenu.

Kako? Pa tako to će ukloniti platformu i dozvoliti da se ponovo zazeleni  trava ispred „Paragrafa“.

Ne bude li tako, eto ideje: baštu će neko da otvori na ulazu u opštinu, ili na raskrsnici u centru, ili na ulazu u sud, ili kako kome padne na pamet.

Što je pa trava „Paragrafa“ zelenija od neke druge trave, i što je pa neko drugo kršenje zakona veće ili zajebanije od ovog, koje svaki dan čitav grad ima priliku da gleda, i da čudom ne može da se načudi?

Saša Stojković

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: