Nazad

Zordon politikon

Izvor: OK RADIO - Seks i grad - Ponedeljak 18.11.2013 - 12:09

Gradonačelnik Vranja Zoran Antić ima istorijsku priliku, ali i istorijski zadatak.

Ilustracija sa sajta

Posle čelične zavese komunista, ali i vunenih vremena višedecenijskog gradonačelnika Stojčića, kada je ovaj grad stajao u mestu, decenijama, došlo je vreme za kompletno renoviranje.

Ima različitih škola mišljenja oko toga da li je Antić pravi čovek za taj posao. Jedni vele da jeste, drugi da nije, treći da nam spasa nema ni sa njim ni bez njega, a neki sasvim četvrti da ipak propasti ne možemo.

Da je cara doteralo do duvara, to se svi slažu, ali malo ko ima viziju koja bi pomogla da Vranje digne glavu, jednom i zauvek.

Ima preko 135 godina kako je Vranje ooslobođeno od Turaka i pripojeno  matici Srbije, ali se za sve to vreme dalje od toga nije odmaklo.

Ovaj grad je bio i jeste predpolitička čaršija, naselje u kome sitnosopstvenici, ili što bi mi rekli sitne duše, nemaštoviti osrednjaci kratkog daha i zamaha suvereno vladaju, u moralnom i materijalnom pogledu.

I svako ko bi nešto da mrde i menja biva dočekan na nož zlomisleće čaršije, i odmah proglašen za pedera, ludaka i nesposobnjkovića.

Mire je to lepo shvatao - samo krotko i ne talasaj - politika je koja mu je donela tri mandata, i sad da se ponovo kandiduje dobio bi i još jedan.
 
Ali, kakve veze sa svim tim ima Antić?

Pa eto, posle decenija krotkosti, sad imamo mladog i drčnog gradonačelnika, koji bi pomalo i da se meša u svoj posao. I to je ono dobro.

I dobro je što je Antić obećao da će Vranjancima vratiti ulice pijačnom subotom, pa makar morao i žandarmerijom da ih brani. Petica za odlučnost, još da vidimo na delu kako će to izgledati.

Pa onda ta ideja sa univerzitetom u Vranju. Super je, ali se već čuju glasovi da to nama ne treba, da je to lunatičarski san i da Antić ima i pametnija i prizmenija posla.

No, ovih dana Antić se propisno izbrukao, dokazujući da još nije napravio iskorak u smeru budućnosti, nego da je još zatočnik prošlih i nepovratnih shvatanja stvarnosti.

Eto, Gradsko veće donelo je odluku da pomogne lokalne medije. Ne samo RTV Vranje, nego sve ostale. Zamislite, sa ukupno 70.000 dinara. U ozbiljnoj kući to ni za kafu nema za godinu dana.

Sad, kad nema konkursa, slobodna volja vlastodržaca kaže koliko kome pripada. Pa kaže RTV-u 50 miliona, ostalima po 70.000. Aferim.

Naravno, tako je kad nije drugačije. Ovo pitanje možda i ne mora da se tiče šire javnosti, ali Antić na ovaj način lažno pokazuje da prati nove trendove stvarnosti, dok se sa druge strane dodvorava i bivšim elitama, zlu ne trebalo.
 
Bivšim? Naravno, bivšim, svuda, pa i ovde. Samo je pitanje kada će i ovde da stvarno postanu bivše, koliko će još razni prodavci magle i izvlakači zečeva iz šešira moći da nas šarmiraju, oduzimajući usput budućnost našoj deci.

Nije u pitanju samo RTV. Tu je Simpo, sa svojim vrhunskim mađioničarem, pa je tu Jumko, sa izbledelom magijom, pa su tu ovi ili oni. I svi isti - gutači naših para, a time i srpske budućnosti, a isključivo zarad sopstvenih, ličnih, onih sitnih interesa.

Stavljajući se na njihovu stranu, Antić izneverava ona ozbiljna očekivanja koja su dobromisleći ljudi imali kada je preuzeo komandnu palicu.

No, još mu nije kasno - ozbiljna vladavina podrazumeva nepopularne mere, i Zoran mora da počne da ih upražnjava.

Ima li saradnike? Ima li protivnike? Ima li bar one koji ga razumeju? Za  javnost, to je neinteresantno.

Javnost, bar ona urbana, gradska, a ne samo vranjska, želi da već jednom, posle čitavog veka, utihnu gočevi i zurle, i da ovaj grad konačno i gradom postane.

I to je dostignuće po kome bi se mogao pamtiti Antić.

Ne bude li uvođenja iz stanja horde i plemena u status zoon politikona, misleće političke jedinke koja tvori zdravo političko društvo, uopšte nije važno ko će ovde biti prvi čovek grada.

A ono, možda je ta situacija, jednakosti u neposobnosti, zapravo ono što traže svi oni koji stoje iznad nas, gurajući nas sve dalje od civilizovanog sveta?

Saša Stojković

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: