Nazad

Aleksandrovac opasan po život!

Izvor: OK RADIO - U fokusu - Ponedeljak 28.01.2013 - 10:18

Stručnjaci sa Instituta „Jaroslav Černi“ i Prirodno matematičkog fakulteta u Kragujevcu tvrde da je voda u Aleksandrovačkom jezeru zatrovana toksinima iz modrozelenih algi.

Simiceva i Marjanovic na sastanku u Vranju

Prema rečima Snežane Simić sa kragujevačkog fakulteta, u jezeru su prisutne i alge sa afričkog kontinenta, kojih ima u slanim i tropskim vodama. Prilikom izumiranja, te alge iz svog organizma ispuštaju otrove koji mogu naškoditi i ljudima. 

 
– Za samo dva meseca u Aleksandrovačkom jezeru došlo je do cvetanja modrozelenih algi kojih ima na području Srbije, ali u veoma malom broju. Ono što je za nas naučnike bilo zanimljivo je da u jezeru ima i algi koje potiču iz voda Afrike i do sada su primećene u Vojvodini, ali u veoma malom obimu. 
 
Prilikom uzorkovanja vode, koja je sada bukvalno zelena, konstatovali smo da u jednom litru vode ima čak 206 miliona bakterija. Zbog toga je došlo do pomora ribe, a pretila je opasnost i po ljude. Preko tih riba i kupanjem moglo je da dođe do poremećaja u ljudskom organizmu. Stradaju koža, jetra, dolazi do nesvestice, vrtoglavice i gušenja – kaže Simićeva. 
 
Prema njenim rečima, modrozelene alge prenose se putem vetra i ptica, ali i namernim ubacivanjem ribe i dodavanjem algama „obogaćene“ vode.
 
– Aleksandrovačko jezero je idealno stanište za razmnožavanje modrozelenih algi. Voda je topla, plitka, a zemljište ispod je prirodno slano. Prvo pojavljivanje ovih mikroorganizama primećeno je nakon sanacije jezera 2010. godine. 
 
Mi smo 2011. godine upozorili na rizično poribljavanje jezera, jer su alge nepredvidive. Mogu da procvetaju, ali i ne mora da znači. Sve vreme od tada imali smo potencijalne toksine i veliku opasnost po živi svet – ističe profesorka Simić. 
 
Prvoslav Marjanović sa Instituta „Jaroslav Černi“ izjavio je da Aleksandrovačko jezero nije ni bilo planirano za ribolov i rekreaciju, već samo za navodnjavanje. 
 
– Najpre je u jezeru konstatovan mali broj modrozelenih algi, ali ako se ispred kuće ne kosi trava, logično je da će se pojaviti korov. Stanje je praćeno, ali smatram da uopšte nije trebalo poribljavati jezero, jer je opasnost sve vreme bila tu negde. 
 
Takođe, želim da napomenem da sanacija jezera ne može da se dovede u vezu sa pojavom bakterija. Sada je potrebno uraditi projekat rešavanja ovog problema i vrlo ozbiljno pristupiti poslu – kaže Marjanović. 
 
Prema rečima stručnjaka, do daljnjeg je strogo zabranjeno kupanje u jezeru, navodnjavanje njiva i bašti i pojenje stoke. Takođe, opasno je jezero ispustiti, a nemoguće je zatrpati ga bez ispusta. 
 
- U narednom periodu Aleksandrovačko jezero služiće samo kao naučna atrakcija, vrlo opasna po okolinu - zaključeno je na današnjem sastanku u Gradskoj upravi. 
 
 
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: