Nazad

Anđela pleni osmehom i pogledom uprkos teškim životnim uslovima (FOTO)

Izvor: OK Radio - U fokusu - Četvrtak 05.03.2020 - 10:48

Anđela Mladenović (10) iz Golemog Sela, na području Poljanice kod Vranja, uprkos teškim životnim uslovima, ne skida osmeh sa lica i pleni dobrotom.

Anđela Mladenović u svom domu. Foto: S.Tasić/OK Radio

Od škole do kuće male Anđele ima nekoliko kilometara, makadamskog puta,koji je zbog nedavnog snega i kiše veoma raskvašen i raskopan, te je i terenskim vozilom veoma teško tuda proći.

Anđela živi sa majkom, a od kako joj je početkom februara od posledica smrzavanja preminuo otac, njih obilazi deda, kako ne bi bile same. Dok je otac bio živ radio je u nadnici i obezbeđivao sredstva za život.

Domaćinstvo Mladenovića nalazi se u blizini šume, dok su sa jedne strane livade i po neka komšijska kuća u kojoj odavno niko ne živi.

Pas Sokol najavljuje da neko dolazi, te se Anđela pojavljuje na stepeništu svoje stare kuće. Širok osmeh i zagrljaji za pridošlice.

- Samo što sam došla iz škole. Volim školu, svoje drugare i učitelja. Oni su svi dobri prema meni.

Volim sve predmete, a najviše fizičko
, jer se tada baš igramo napolju
- otkriva Anđela.

Dirnut teškom životnom pričom ove devojčice i njene porodice, Nenad Zlatanović, predsednik Koordinacionog centra DBA u Vranju uručio je ovoj porodici humanitarnu pomoć i to po drugi put u poslednje dve nedelje. Sa njim je i njegov prijatelj Dragoljub Aranđelović.

Oni su Anđeli i njenoj majci dovezli hranu, školski pribor, kao i hranu za kozu, koja je uz mačke i psa jedino društvo devojčici u brdima Poljanice.

- Anđela je jedno divno dete, a život je baš bio surov prema njoj. Dok joj je otac bio živ, on je nadničeći uspevao da obezbedi koliko toliko za život, barem za hranu i odeću, dete nije oskudevalo.

Kuća je stara i neuslovna za život, bez kupatila i svega onoga što je potrebno domaćinstvu u 21. veku.

Ali ipak je najveći problem to što je detetu daleko škola, oko sedam kilometara,
a na jesen će morati u školu u Vlase, koje je još barem toliko udaljeno od škole u Golemom Selu.

Ideja je da se Anđeli kupi kuća u Vlasu. Našli smo na jednu ponudu, kuća sa placem košta 10.000 evra. Blizu je do škole, zdravstvene ambulante, prodavnice.

Kako bi se sakupila sredstva, na ime Anđeline majke Sunčice Kostić, otvoren je žiro račun u Poštanskoj štedionici. On je 200 - 120924311 08 tako da svi koji žele da pomognu, mogu to da urade uplatama
- apeluje Zlatanović.

Dani, a naročito zimske noći, su ovde dugi. Anđela najviše voli da se igra sa kozom Belkom, mačkama Marinom i Tomasem, ali i sa psom Sokolom.

- Od kuće do škole idem sa mamom. Volim da učim, a čim uradim domaći, eto me kod Belke.

Nju mnogo volim, ali podjednako čuvam i ostale životinje.
Jedva čekam proleće i lepo vreme, pa da možemo više da se igramo napolju - otkriva devojčica.

Priča kako je jednom išla na more i to u organizaciji grada Vranja, ali da bi volela da opet ide.

- Ma super je more, samo što je voda slana. Mnogo mi se sve to dopalo.

Retko idem u Vranje,
a kad odemo, najviše volim da šetam i da idemo na pljeskavicu i ćevape.

Život je lep i bez obzira na sve,
nije mi teško. Biće bolje verujem
- dodaje Anđela dok se pozdravlja sa gostima koji kreću put svojih domova.

Svi koji žele da pomognu maloj Anđeli Mladenović pomoć mogu da šalju na njeno ili majčino ime, adresa je Golemo selo, 17 507 Vlase, a uplate na račun 200 - 120924311  08  u Poštanskoj štedionici.

S.T.


 

Foto Galerija

Andjela Mladenović Poljanica

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: