Nazad

Brankica Janković: Baka Ruža uprkos pomoći države, živi veoma teško (FOTO)

Izvor: OK Radio - U fokusu - Utorak 10.12.2019 - 00:14

Priča o Ruži Kačarević (93) iz Klinovca kod Bujanovca, koju je OK Radio pronašao u Vranju kako prosi, retko kog je ostavila ravnodušnim.

Brankica Janković u poseti Klinovcu. Foto: S.Tasić/OK Radio

Tim tragom, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, baku Ružu posetila je Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Baka Ruža, bez obzira na pomoć koju dobija od države, starost provodi u veoma teškim usllovima, živeći sa posinkom i njegovom ženom, koji  takođe spadaju u kategoriju socijalno ugroženih ljudi.

- Sve ukazuje na to da ne postoji dilema da su naši najstariji sugrađani, naročito oni koji žive u ovako udaljenim mestima i nemaju često porodica, najugroženiji.

Slučaj Ruže Kačarević samo je primer koji ukazuje kolike su razmere problema.

U ovom slučaju postojala je efikasna reakcija Centra za socijalni rad, a opet to nije bilo dovoljno.

Baka Ružaa živi u uslovima nedostojnog čoveka uprkos svim zakonskim merama
koje su preduzele nadležne institucije i tu bi trebalo i dalje nešto menjati
- zaključuje Jankovićeva.

Trošna kuća u čijem podrumu živi baka Ruža od nedavno ponovo nema struju. Na spratu živii sin Ružinog posinka, sa ženom i troje male dece.

U podrumu, bez vode i kupatila,  uz šporet, koji često dimi, greje se baka Ruža.

- Neću u tuđinu, gde nikoga ne poznajem, ko će da me pogleda i ko će ruku da mi pruži.

Od kako sam bez čoveka ostala, nemam nikoga.
Ovde bar imam njih koji su tu da ne padnem i umrem sama
- priča Ruža.

Njilaz Ameti, direktor Centra za socijalni rad u Bujanovcu, kaže da sudbina baka Ruže nije usamljen slučaj na ovom području.

- Mi pomažemo koliko možemo, tako da oko 1.300 porodica prima socijalnu pomoć u opštini Bujanovac.

Baka Ruža dobija tuđu negu i pomoć od 10.500 dinara. Ljudi koji žive sa njom, čovek koga je ona prihvatila kao sina, nema dokumenta u Srbiji već u Severnoj Makedoniji, pa on nema pravo na pomoć.


Takođe, u više navrata smo pomagali baka Ruži i u vidu jednokratne novčane pomaći
- dodaje Ameti.

Podsetimo, Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je  10. decembar  za Dan ljudskih prava  1950. godine kako bi skrenula pažnju „naroda sveta“ na dve godine ranije potpisnu Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, kao prvi sveobuhvatni instrument zaštite ljudskih prava.

Danas u Srbiji, svedoci smo kršenja ljudskih prava gotovo svakodnevno, a ljudska prava najstarijih osoba su jedna od najugroženijih, pokazuju izveštaji nadležnih institucija.

S.T.

Ovaj tekst proizveden je uz pomoć i podršku grada Vranja u okviru projekta "Živimo zajedno a ne jedni pored drugih". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu isključiva su odgovornost OK Radija i ne izražavaju stavove i mišljenja grada Vranja.



 

Foto Galerija

Klinovac Brankica Janković

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: