Nazad

Cena OTKUPA JABUKE ponižavajuća

Izvor: OK Radio - U fokusu - Petak 16.11.2018 - 11:00

Vranje - Cena otkupa prve klase jabuka na jugu Srbije ove godine je prepolovljena i kreće se od 17 do 20 dinara, dok je industrijska na nezapamćenom minimumu od tri do četiri dinara za kilogram.

I žvake su skuplje od kilograma jabuka. Foto: S.Tasić/OK Radio

Otkupljivači tvrde da je plasman robe na nivou prošlogodišnjeg, ali je rod trostruko veći nego prošle godine.

Sa druge strane pak, brojni proizvođači jabuke na jugu Srbije ukazuju da je ovogodišnji rod premašio očekivanja, ali da je cena veoma niska, tako da se jedva podmiruju osnovni troškovi proizvodnje.

- Veliki otkupljivači uvoze jabuku iz Makedonije, ne znam po kojoj ceni, ali sigurno im se isplati, što obara cenu našeg voća.

Cena konzumne jabuke je izuizetno niska, a cena industrijske je ponižavajuća.

Imate situaciju da jabuke izuzetnog kvaliteta prilikom otkupa koštaju najviše 20 dinara po kilogramu, a u supermarketima, takve iste idu i do 80 dinara.

Jabuke za industrijsku preradu otkupljuju po ponižavajućoj ceni, ne više od četiri dinara.

Kao u slučaju maline i višnje, na jabukama se takođe pokazalo da ne postoji jasna strategija države da se zaštite domaći proizvođači, a naročito u onim delovima Srbije gde je poljoprivreda jedna od ključnik stubova razvoja i opstanka ljudi, kao što je ovde na jugu Srbije
- ukazuje jedan od ovdašnjih voćara, ne želeći da mu se pominje ime.

Proizvođači u Pčinjskom okrugu se nadaju da će tek posle Božića cena jabuke, dostići neku bolju cenu.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: