Nazad

Cenkanje naše nasušno

Izvor: OK RADIO - U fokusu - Utorak 12.02.2013 - 13:31

Iako vrlo popularan način kupovine u Vranju, cenkanje je ipak izgubilo svoj osnovni smisao, kažu stručnjaci. .

Ilustracija

Sociolog Danijela Zdravković objašnjava da je cenkanje, ili pogađanje oko cene nečega između kupca i prodavca, zapravo pomalo zaboravljen i zabavan način  kupovine.

- U izvornom značenju, cenkanje se odnosi na socio-kulturni model društva, koje u želji da postigne pozitivnu atmosferu, nameće potrebu nagodbe.

Međutim, Srbi su pokidali veze sa izvornim značenjima i transformisali običaje u momentu kada su izašli iz jednakosti – kaže Zdravkovićeva.

Siromaštvo, kao i  celokupne prilike i stanje u zemlji, uticali  su na to da ovakav način kupovine, preraste u nešto sasvim suprotno od njegovog pravog značenja.

- U siromašnoj Srbiji se preživljava, pa ta “igra” kupca i prodavca i smeh koji ona izaziva, je izgubila izvorni značaj i smisao.  

Prerasla je u ljutnju i nezadovoljstvo koje ide do pogrdnih reči i potcenjivanja načina  kako se došlo do robe i samog kvaliteta – kaže sagovornica OK Radija.

Vranjanka Jovanka  Pavlović  kaže da uživa u cenkanju i nekoj vrsti nadmudrivanja sa prodavcem.

- Ja ne smatram da je kupovina bila uspešna, ako nisam uspela da “oborim” cenu bar malo. To je draž u kupovini i višestruko zadovoljstvo.

Ne samo na pijaci, nego i u buticima, ili nekim drugim radnjama.Posebno je uživanje u cenkanju kada sam negde na letovanju.  Uvek pokušam, uglavnom uspem – objašnjava Pavlovićeva.

- Retko kada to radim, uvek se osećam loše da na taj način ne uvredim prodavca ili potcenim robu – kaže Boban Ilić iz Vranja.  

- Ako baš procenim da će ići lako onda pitam da li može da bude manja cena, inače se ne usuđujem –završava Ilić.

Olivera Mitrović iz Vranja, mišljenja je da se uvek treba cenkati.

- Ovakav način kupovina postoji od pamtiveka. Znam da čak postoje trgovci koji onom ko se ne cenka nerado prodaju svoju robu.

Na kraju, današnje cene svih proizvoda i svake robe su nerealno visoke.

Zato sam sigurna da treba pokušati, jer je manje sramota cenkati se, nego preplatiti nešto. Ja glasam za cenkanje, uvek i svuda – odlučna je Mitrovićeva.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: