Nazad

Deca - zavisnici od kompjutera

Izvor: OK RADIO - U fokusu - Četvrtak 21.02.2013 - 09:25

Većina deca koja su korisnici računara zadovoljavaju barem jedan kriterijum koji ukazuje na zavisnost, upozoravaju stručnjaci.

Ilustracija

Vesna Stanković, psiholog u O.Š. „Jovan Jovanović – Zmaj“ u Vranju kaže da je istraživanje na ovu temu rađeno među vranjskim školarcima dalo zapanjujuće rezultate.

- Istraživanje je pokazalo da dva sata igranja igrica na kompjuteru utiče na pojavu agresije kod dece.

Nakon četiri sata korišćenja interneta, vidljive su određene promene na mozgu, a posle osam sati  mogu se uočiti velike promene praćene određenim fizičkim stanjima – objašnjava Stankovićeva.

Prema njenim rečima, zabrinjava i činjenica da je zbog opsednutosti internetom malo druženja među decom, što za posledicu ima asocijalne generacije.

- Internet je veliko blago koje ne znamo pravilno da iskoristimo. Skloni smo preterivanju, kao i u svemu što radimo.

Roditeljima je najlakše da „osiguraju“ decu uz  kompjuter, kako bi oni obavljali druge stvari za to vreme.

Društvene mreže mogu biti jako korisne, ali i ne samo štene, već i opasne.

Kontrola roditelja je neophodna, da bi se deca spasila od svih rizika koje internet može da donose – upozorava Stankovićeva.

Učenik trećeg razreda Ekonomske škole u Vranju, koji je insistirao na anonimnosti, za OK Radio kaže kako uviđa da je u problemu  zbog zavisnosti od kompijutera.

-  Vikendom, kada moje društvo izlazi u grad, ja provedem i po 12 sati ne pomerajući se od kompjutera, čak i jedem uz njega.

U toku radnog dana, možda jedan sat  posvetim učenju,sve ostalo sam na društvenim mrežama ili pretražujem internet.

Svestan sam da sam u problemu, mislim da ću potražiti pomoć – priča ovaj srednjoškolac.

Maja Aleksić, gimnazijalka, kaže da je zbog potrebe da stalno bude na fejsbuku, često u svađi sa roditeljima.

- Priznajem da nakon nastave,čim dođem kući, odmah uključujem kompjuter i tako dok ne zaspim, a to često  bude i dugo nakon ponoći.

Od toga, ako dva sata posvetim učenju, fejsbuk je otvoren, jer moram stalno da pratim šta se dešava.

Mnogo puta do sada roditelji su mi oduzimali računar na po dve nedelje, pa ga onda opet uključe i tako u krug – kaže Aleksićeva.

Nemanja Trajković ide u osmi razred jedne osnovne škole u Vranju, a profil na društvenim mrežama, kako kaže, ima od drugog razreda.

 - Ja sam baš opsednut kompijuterom. Internet mi je dostupan i na mobilnom telefonu, pa i na časovima u školi redovno pratim šta se dešava na tviteru ili fejs buku.

Često sam i na sajtovima za sport. Ipak mislim da to nije zavisnost, daleko sam ja od toga – tvrdi ovaj osmak.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: