Nazad

JAVNI IZVRŠITELJI preuzimaju predmete od suda

Izvor: OK Radio - U fokusu - Utorak 18.02.2020 - 14:25

Javni izvršitelji od ove godine preuzimaju veći deo predmeta u izvršnoj materiji, gde spadaju zaostavština i dugovi prema komualanim preduzećima

Stojadin Stanković i Nenad Stefanović FOTO: D. Ristić/OK Radio
U skladu sa Strategijom reforme pravosuđa, sudovi u Srbiji će biti rasterećeni određenih predmeta, tako da će veliki broj izvršenja preći pod nadležnost javnih izvršitelja.
 
Sudovi u Srbiji imaju veliki broj nerešenih predmeta u izvršnoj materiji, a taj broj je do pre nekoliko godina iznosio oko čak dva miliona.
 
U Osnovnom sudu u Vranju, u tom periodu, nerešeno je bilo oko 50.000 predmeta, a trenutno ih je nerešeno oko 7.500, kaže predsednik ovog suda, Stojadin Stanković.
 
Prošle godine su donete izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju, čije su neke odredbe lane već stupile na snagu.
 
Veći broj tih odredaba je stupilo na snagu od početka ove godine, što znači da većina predmeta u izvršnoj materiji prelazi u nadležnost javnih izvršitelja.
 
Prema rečima Stojadina Stankovića, javni izvršitelji će se baviti, na primer, komunalnim predmetima, odnosno dugovanjima komunalnim preduzećima i raspravljanjem zaostavštine u vanparničnom postupku.
 
- Sudovi će se baviti ponovnim vraćanjem zaposlenog na rad, baviće se i predmetima u porodičniom odnosima kada se, na primer, radi o predaji deteta, dok zakonsko izdržavanje, recimo, prelazi kod javnih izvršitelja.
 
Sudovi su nadležni i u slučajevima kada prekršajni sud vrši naplatu troškova postupka i nije u mogućnosti da naplatai putem skidanja sa plate ili penzija, pa se pristupa izvršenju nad pokretnim stvarima - pojašnjava Stanković.
 
Prema zakonu, postupak se pokreće kod nas, a mi ustupamo predmete javnim beležnicima, kojih na našoj teritoriji ima dva - navodi predsednik vranjskog Osnovnog suda.
 
Obezbeđena je pravna zaštita građana i oni će svoje prigovore i žalbe moći da upućuju Osnovnom sudu u Vranju, napominje sudija Osnovnog suda, Nenad Stefanović, rukovodilac Odeljenja za radne sporove.
 
- Po žalbama i prigovorima i njihovoj osnovanosti, odlučivaće veće Osnovnog suda kao drugostepeni organ.
 
Sudsko veće ili potvrđuje rešenje ili ga preinači. Nemamo pravo da ukidamo, nego moramo da preinačimo jer se time skraćuje postupak i izbegava njegovo odugovlačenje u nedogled - dodaje Stefanović.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: