Nazad

Na jugoistoku Srbije živi NAJSTARIJE STANOVNIŠTVO

Izvor: OK Radio, Večernje novosti - U fokusu - Nedelja 20.09.2020 - 10:35

Preševo je jedna od retkih opština u Srbiji u kojoj se beleži pozitivna prirodni priraštaj.

Prosek starosti stanovništva u Srbiji je 43,3 godina FOTO: D. Ristić/OK Radio
Po stopi prirodnog priraštaja, visoko na listi se kotira nekoliko beogradskih opština, ali one populacioni rast zasnivaju na prilivu stanovništva, a ne na rađanju, pišu Novosti.
 
Pored beogradskih, dužu listu sugrađana u 2019. godini zabeležio je i Novi Sad, kao i Novi Pazar, Tutin, Preševo i opština Čajetina.
 
Ono što, međutim, zabrinjava je činjenica da je spisak ljudi u Srbiji sa krštenicom starijom od pet decenija sve duži. 
 
Iako je u zemlji prosek starosti stanovništva 43,3, vrh liste ubedljivo drže Crnotravci sa prosekom godina od 55,1, zatim Gadžin Han sa 53,4, sledi Rekovac - 51,4, dok Svrljižani imaju u proseku 51 godinu, a žitelji Ražnja 49,8 leta.
 
Analiza Republičkog zavoda za statistiku pokazuje da kada govorimo o opštinama sa najizraženijim starenjem, vidimo da su to najčešće one iz južne i istočne Srbije, ili opštine koje se nalaze u blizini velikih regionalnih centara, što je olakšalo emigraciju mladih
 
Od sedamdesetih godina prošlog veka beleži se ubrzano starenje stanovništva, što je proces koji karakteriše ne samo Srbiju, već i Evropu, ali i još neke delove sveta. 
 
Prema podacima Evrostata za 2019. godinu procenjena prosečna starost za EU27 je 43,7 godina.
 
- Razlozi za to su višedecenijske niske reproduktivne norme i iseljavanje mladog stanovništva iz manjih u veće gradove ili emigracija u inostranstvo, koje je sa sobom "odnosilo" i fertilni i radni potencijal - kažu u Republičkom zavodu za statistiku.
 
Kako naglašavaju, u praćenju demografskih indikatora retka su "iskakanja" imajući u vidu da efekti mera koje se danas sprovode mogu biti vidljivi tek nakon 10 do 15 godina. Iz tog razloga, uglavnom se govori o trendovima.
 
- Trend starenja se nastavlja više u ruralnim nego u gradskim naseljima. Gledano po regionima, starenje je intenzivnije u južnoj i istočnoj Srbiji, ali je u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji veće nego u regionu Beograda i Vojvodine
 
Sa druge strane, pozitivan trend koji je primetan jeste da je u 2019. stopa ukupnog fertiliteta, odnosno broj dece po ženi, prvi put posle 15 godina veća od 1,5 - ističu u Zavodu.
 
To govori da se pripadnice lepšeg pola koje su ostale u Srbiji, odlučuju za rađanje više dece
 
Tako iz godine u godinu raste broj treće, četvrto i petorođenih, ali i obrazovna struktura majki, iako je broj dama starosti od 15 do 49 godina svake godine manji u proseku za 13.400. 
 
Broj trećerođene dece u 2019. je veći za 764, četvrtorođene za 370 i petorođene za 78.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: