Nazad

Na recept i kod privatnika

Izvor: OK RADIO - U fokusu - Utorak 30.10.2012 - 11:00

U narednih nekoliko nedelja na snagu stupa Uredba vlade Srbije po kojoj će lekovi na recept moći da se uzimaju i u privatnim apotekama.

Centralna apoteka u Vranju

Ovu potpunu novinu u srpskoj medicini mnogi dočekuju sa skepsom, ali mnogi smatraju da će ona doneti samo boljitak u zdravstvenoj zaštiti.

Vlada Srbije donela je uredbu po kojoj će lekovi moći da se uzimaju na recept i u državnim i u privatnim apotekama, a ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović  kaže da ta odluka neće imati negativne posledice, jer prema novim propisima država ne može prolongirati svoje obaveze duže od 45 dana.

Sa svoje strane, Dragoslav Nedeljković, direktor  vranjske filijale Fonda za zdravstveno osiguranje kaže da apsolutno podržava Uredbu, jer ona  „ima brojne prednosti“.  

- Uredba će dovesti do izjednačavanja državnih i privatnih zdravstvenih uslova,  što sada postoji samo na papiru ali ne i u praksi - napominje on. 

Nedeljković kaže da bi između ostalog, privatne apoteke dobile povećanje prometa, ali da će najveće  koristi ipak imati osiguranici, jer je privatni sektor mnogo snabdeveniji u odnosu na državni.

Prema njegovim rečima, državne apoteke sada ostvaruju oko 90 procenata ukupnog prometa izdavanjem lekova na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, a samo oko 10 odsto prometa su sopstveni  prihodi.

- Novom uredbom izvršila bi se raspodela i na privatne apoteke, koje su svakako  imale udeo u izdavanju lekova jer su, pokazalo se,  fleksibilnije. Pacijenti bi imali veću dostupnost potrebnim lekovima - kaže Nedeljković. 

Ipak, među privatnim apotekarima, ali i u državnom zdravstvu, postoji bojazan od raznih vrsta zloupotreba, kojima se ovom uredbom široko otvara put.

Nedeljković pak tvrdi da, čak i da bude zloupotreba, „one mogu samo biti manje u ondosu na dosadašnju praksu“.

 – Nikada se neće iskoreniti mogućnost zloupotrebe ili bar pomisao da do nje dođe. Ali je u ovom slučaju sve sistemski povezano, tako da bilo kakvu anomaliju ovakve vrste republički Fond  neće priznati. Elektronska kontrola će automatski izbrisati takav recept, a nas će nagnati da krenemo i u fizičku kontrolu - objašnjava on.

Jedini problem bi tu, po njegovim rečima, bio finasijski izdatak koji bi se privatnim apotekama nametnuo zbog nabavke novog softverskog programa za evidenciju i fakturisanje lekova , a koji je jedinstven za sve apotekarske ustanove u Srbiji.

Elizabeta Manasijević, vlasnik je privatne apoteke „Manasijević“ u Vranju više od 20 godina.

Ona ističe da je ovaj Zakon nešto što već odavno u svetu postoji i da mi ne možemo da budemo zemlja kod koje je to drugačije.

- Ovo je samo deo novina koje nas čekaju  u budućnosti kada je zdravstveni sistem u pitanju.

Očekujem i privatizovanje državnih apoteka, kao u susednoj Makedoniji.

Sledeće bi trebalo da bude zakon po kome će se recepti izdavati  i kod privatnog lekara.

Sa godinama će se to nadograđivati i na kraju će pacijent dobiti uslugu kakvu treba.

To će smanjiti redove pacijenta i kod lekara i u apotekama – ističe ona.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: