Nazad

Nakon 85 godina ostvaruje se želja DOBROTVORA: Formirana Zadužbina Olge i Nikole J. Dinića

Izvor: OK Radio - U fokusu - Subota 07.12.2019 - 09:56

U Gimnaziji "Bora Stanković" u Vranju formirana je Zadužbina po želji ostavioca Nikole J. Dinića i Olge Dinić, a po testamentu iz 1934. godine.

Želja zadužbinara da se nagrađuju i pomažu učenici
Testator Nikola J. Dinić i njegova supruga Olga svoju imovinu su ostavili tadašnjoj Državnoj realnoj gimnaziji u Vranju
 
Po želji ostavioca trebalo je oformiti zadužbinu koja će realizovati sve navedene zahteve ostavioca od nagrađivanja učenika za najbolji pisani rad povodom dana Svetoga  Save, nabaviti knjige za dar dobrim učenicima gimnazije, kao i nagraditi učenike najstarije osnovne škole u Vranju, brinuti o legatu, kao i za đačke potrebe učenika.
 
Nakon, 80 godina od testamenta, škola je uspela da vrati legat i ispoštuje želju ostavioca koji za cilj ima da se pomažu i nagrađuju učenici Gimnazije.
 
U Gimnaziji je održana i sednica Upravnog odbora Zadužbine koji je pristupio radu i realizovanju navoda iz testamenta.
 
Formirana je komisija za nagrađivanje i donet je plan o daljim aktivnostima u okviru Zadužbine.
 
- Veliku zahvalnost dugujemo pojedincima koji su prepoznavali važnost obrazovanja i škole kao institucije od značaja u želji da pomognu učenike i u toj nameri su zaveštali svoju imovinu
 
Na nama  je da brinemo o legatu, poštujemo želje ostavioca i time doprinosimo zajednici.
 
Kako smo krenuli u proceduru vraćanja i drugih legata koji su ostavljeni školi, naša misija se sprovodi - izjavila je direktorka Gimnazije i upravitelj Zadužbine, Suzana Mišić Stanković
 
- Danas je u Gimnaziji održana sednica Upravnog odbora zadužbine - legata Gimnazije
 
Konstatovano je  da su stvoreni uslovi da Zadužbina počne sa realizacijom programa kako su zadužbinari ostavili.
 
Dogovoreno je da se nagrade učenici iz Fonda, kao i da se renovira kuća, kako bismo opravdali zavet naših zadužbinara - rekao je predsednik UO Zadužbine, Budimir  Mihajlović.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: