Nazad

Potvrđena DISKRIMINACIJA vranjskog učitelja, prekršena TRI ZAKONA

Izvor: OK Radio - U fokusu - Nedelja 05.04.2020 - 14:05

Brankica Janković, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti utvrdila je da se u slučaju učitelja iz Vranja Miomira Dejanovića radi o diskriminaciji.

Miomir Dejanović, jedan od najnagrađivanijih učitelja u Vranju FOTO: Privatna arhiva
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković odgovorila je na pritužbu Miomira Dejanovića protiv direktorke O.Š. „Svetozar Marković“ Tijane Đokić.
 
- Premeštajem Miomira Dejanovića na drugo mesto rada, Tijana Đokić, direktorka O.Š. „Svetozar Marković“ u Vranju, prekršila je odredbe člana 7. Zakona o zabrani diskriminacije, člana 18. Zakona o radu i člana 110. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja - stoji u mišljenju Poverenice za zaštitu ravnopravnosti i naglašava da je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, prema zakonu, samostalan, nezavisan i „jedini specijalizovani državni organ koji radi na suzbijanju svih vidova diskriminacije“.
 
Ovo je epilog problema koji je nastao početkom školske godine, kada je odlukom direktorke Tijane Đokić, učitelj Miomir Dejanović premešten iz matične škole u izdvojeno odeljenje u Donjem Neradovcu.
 
Pritom, nije uzeto u obzir da učitelj ima sina sa autizmom kojem je neophodna svakodnevna briga oba roditelja.
 
Dejanovićeva supruga već radi u seoskoj školi kao učiteljica, tako da je ovim činom ugroženo funkcionisanje porodice.
 
Direktorkina priča da je sve uradila po Zakonu i mišljenje Školskog odbora da u direktorkinom postupku mog premeštaja nije bilo diskriminacije, nisu relevantni i ovim je to nedvosmisleno dokazano, kaže za OK Radio Miomir Dejanović.
 
- Insistiraću na tome da budem vraćen isključivo na učiteljsko mesto, jer sam pre nego što me je direktorka nezakonito premestila u izdvojeno odeljenje i pre počinjene diskriminacije nada mnom, u matičnoj školi već bio učitelj i taj posao uspešno obavljao 24 godine.
 
Svako dalje poigravanje sa mnom i mojom porodicom, smatraću nastavkom diskriminacije – poručuje Dejanović.
 
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti je dala preporuku direktorki Tijani Đokić da Dejanovića najkasnije do početka školske 2020/2021. godine vrati u matičnu OŠ „Svetozar Marković“ u Vranju i da ubuduće u toku poslovanja “ne krši antidiskriminacione propise“.
 
Brankica Janković u svom pismu ističe da će, ukoliko, saglasno članu 40. Zakona o zabrani diskriminacije, Đokićeva ne postupi prema njenoj preporuci, za 30 dana doneti rešenje o izricanju opomene, protiv kog nije dopuštena žalba. Za slučaj da se ovo rešenje ne sprovede, poverenica će, kako navodi, o tome obavestiti javnost putem sredstava javnog informisanja i na drugi pogodan način.
Miomir Dejanović je prošle godine, zbog premeštanja, stupio u štrajk glađu, koji je okončan usmenim dogovorom da do početka naredne školske godine bude vraćen u O.Š. „Svetozar Marković".
 
Dejanović  ističe da nije protiv rada u seoskoj školi i da će do završetka godine rado obavljati posao u Donjem Neradovcu, ali da je njegova obaveza da se prvenstveno bori za svog sina.
 
- Smatram da posle ovoga direktorka Tijana Đokić nikako više ne može biti školski koordinator u projektu „Obrazovanje za prava deteta“, u čijoj je srži poštovanje različitosti i borba protiv diskriminacije
 
O tome sam obavestio nadležni Užički centar za prava deteta, a ako oni nešto ne preduzmu, javiću i Dečjoj fondaciji „Pestaloci“ u Švajcarskoj, koja finansira pomenuti projekat.
 
Njih će sigurno neprijatno iznenaditi „čudan način borbe za dečja prava“ koji je ovde na delu – kaže učitelj.
 
Miomir Dejanović jedan je od najnagrađivanijih učitelja u Vranju poslednjih godina. 
 
Dobitnik je priznanja „Najbolji edukator Srbije“, a nedavno se našao i u Asocijaciji najboljih nastavnika sa prostora nekadašnje Jugoslavije (ANNEXYU).
 
Njegova biografija se našla i u Leksikonu stvaralaca u obrazovanju koji obeležavaju srpsku prosvetu.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Majka
05.04.2020. , 13:09
I sta ce biti sa tim? Pojeo vuk magarca, jer direktorka kao preletac ima politicku podrsku, a gospodin Dejanovic izgubljeno vreme, energiju i nerve kroz visemesecnu borbu.