Nazad

Preskupe pripreme za upis na fakultet

Izvor: OK RADIO - U fokusu - Sreda 03.04.2013 - 12:46

Većina maturanata u Vranju počela je pripreme za polaganje prijemnih ispita za upis na fakultete koje planiraju da studiraju.

Cene priprema za prijemni ispit (Foto: Blic)

Među srednjoškolcima završnih godina ima i onih koji se pripremaju na samim fakultetima.

Vikendom se organizuju predavanja iz predmeta koje će budući brucoši maja i juna polagati na visokobrazovnim institucijma u srpskim univerzitetskim centrima.

Gimnazijalka Aleksandra Jovanović  želi da upiše Ekonomski fakultet u Beogradu zbog čega je za vreme zimskog raspusta na tom fakultetu pohađala predavanja iz sociologije i poslovne ekonomije.

- Predavanja su trajala četiri dana. Dobili smo smernice profesora na šta da obratimo pažnju kada su u pitanju sociologija i poslovna ekonomija.

Sve to je koštalo šest hiljada dinara. Sada nastavljam sa učenjem kod kuće, jer sam nabavila potrebnu literaturu iz pomenutih predmeta – kaže Aleksandra.

Budući medicinari plaćaju pripreme po predmetu 30.000 dinara, a kada se tome dodaju i troškovi putovanja vikendom do Beograda i nazad, onda cifra postaje zaista visoka.  

No, ove godine situacija je manje napeta nego ranije. Prema izvorima iz samih škola, sve više mladih iz Vranja se opredeljuje za studiranje na privatnim fakultetima, zbog čega i ne ulažu mnogo u pripremu upisa.

Mirjana Jovanović, majka jedne maturantkinje, kaže da je platila pripreme u Beogradu jer smatra da će tako njena ćerka biti spremnija za polaganje prijemnog ispita.

- Sve to košta, ali je uz pripreme na samim fakultetima veća šansa da dete osvoji potreban broj bodova i studira na budžetu.

To je daleko jeftinije od samofinansiranja, ili školovanja na privatnim visokim školama – kaže Mirjana.  

Najviše posla za pripremu maturanata među vranjskim profesorima imaju matematičari.

Profesor Slađan Stanković kaže da kod upisivanja tehničkih fakulteta znanje iz matematike iz srednje škole mora biti na visokom nivou.

- Odlični učenici koji su znanjem dobijali visoke ocene mogu i sami da se pripremaju za polaganje prijemnog. Oni koji su mnogo toga propustili u matematici njima sigurno nisu dovoljna dva meseca za pripreme  – kaže profesor Stankovic.

Kako OK Radio saznaje čas pripreme za polaganje prijemnih ispita za upis na fakultete, kod vranjskih profesora i ove kao i prethodnih godina košta pet evra.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: