Nazad

Profesor engleskog uvek uz svoje stado

Izvor: OK Radio - U fokusu - Petak 08.11.2019 - 08:52

Dalibor Marković, profesor engleskog iz Neradovca kod Vranja, nije hteo da se odrekne očevog stada, te su mu ovce uz fakultetsku diplomu glavni prihoda.

Dalibor ne može bez ovaca FOTO: S. Tasić/OK Radio
Dalibor svakodnevno putuje do posla u 50 kilometara udaljeno Trgovište, gde radi kao profesor engleskog jezika.
 
Kada im je otac preminuo, u dogovoru sa majkom Gordanom, nisu ni pomislili da prodaju stado.
 
Kako kaže, da nije bilo ovaca, on i njegova sestra danas ne bi imali fakultetske diplome.
 
- Kad smo dobili polumerimke od “Simpa”, svima nam je laknulo na duši. Otac je bio ubeđen da će za pet godina mesom otplatiti dug za preuzete ovce.
 
Doterali su ovce na imanje moje majke u Smiljeviću, oko 30 kilometara udaljenog od Vranja uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom u predelu Poljanice.
 
Kao student, dobar deo svog slobodnog vremena provodio sam na selu sa ocem.
 
Od njega sam naučio sve o ovim životinjama,a naročito kako treba da se ponašam sa njima kada se jagnje - priča profesor Marković. 
 
Ovce su posle Smiljevića, prebacili u Donji Neradovac. Na poljani iznad sela sada imaju 70 ovaca i nekoliko koza
 
Ovce na pašu izvodi Daliborov drug i prijatelj Slađan Simonović, on sa majkom obrađuje šest hektara zemlje, te hranu za životinje uvek ima dovoljno.
 
Dalibor jagnjad prodaje po ceni od dva, do 2,5 evra, po kilogramu žive mere i kaže da se od stada ne bi odvojio, bez obzira što je intelektualac.

Foto Galerija

Profesor ovčar, Dalibor Marković

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Srdjan
09.11.2019. , 19:23
Za one koji nemaju pojma o geografiji našeg kraja da pojasnim malo:selo Smiljević je uz administrativnu granicu sa Kosovom, isto kao što je i selo Neradovac uz administrativnu granicu; udaljeno je bar 15km. A to znam jef sam poreklom iz Poljanice.