Nazad

RATNI VETERANI NA PROTESTU ISPRED SKUPŠTINE: Bili smo na braniku otadžbine - gde smo sada?

Izvor: OK Radio - U fokusu - Četvrtak 03.10.2019 - 00:34

U vreme početka jesenjeg sazedanja Skupštine Srbije, ratni veterani najvili su protest za 5. oktobar u 12 časova ispred parlamenta, nezadovoljni svojim društvenim položajem i najnovijim zakonskim rešenjima koja se tiču njihovih ljudskih prava, a koja su predviđena predlogom Zakona o boračko-invalidskoj zaštiti, u vezi čega je, podsetimo, prva javna rasprava održana u Vranju.

Skup će trajati do ispunjenja zahteva FOTO: Facebook

Kako je najavljeno, pomenuti zakon je u skupštinskoj proceduri i trebalo bi da se o njegovom usvajanju odlučuje.

Vojni i policijski ratni veterani, ratni invalidi, porodice poginulih boraca zakazali su protest pod nazivom: „Bili smo na braniku otadžbine - gde smo sada?”


Nenad Stanić, ratni veteran sa Košara, potvrdio je da je skup uredno prijavljen kod nadležnih organa.

- Na osnovu Zakona o javnom okupljanju, radi izražavanja svojih mišljenja, stavova i zahteva u vezi ugroženih i uskraćenih ljudskih prava, mirno i slobodno, u subotu 5. oktobra u 12 časova, na platou ispred Skupštine Srbije, vojni i policijski ratni veterani, ratni invalidi, porodice poginulih boraca, okupiće se samostalno, bez političke ili bilo kakve druge pripadnosti.

Naglašavamo jedinu pripadnost otadžbini i narodu za koji smo se u ovim poslednjim ratovima i borili. Cilj skupa je da se od nadležnih državnih institucija traži hitno rešavanje određenih zahteva koji se tiču cele boračke populacije i višedecenijskih uskraćenih ljudskih prava, ljudskih prava po ugledu na svet i najbližu okolinu
- pojašnjava Stanić.

Zahtevi ratnih veterana su da se predlog nacrta Zakona o boračko-invalidskoj zaštiti povuče iz procedure, da se ponovi rasprava i da se formira nova radna grupa.

Zatim, da se skine ograničenje za posttraumatski stresni poremećaj  (PTSP) i ostale bolesti koje on prouzrokuje, sa dosadašnjeg ograničenja od pet godina za ostvarivanje boračko invalidskih prava.

Takođe, jedan od zahteva je i da Dan ratnih veterana bude Vidovdan i da se obeležava kao državni praznik.

Borci traže i da se borački dodatak ostvaruje za veterane do 60. godine života, a posle tog perioda usledio bi odlazak u boračku penziju, bez obzira na materijalni i socijalni status.

Nacionalne penzije za sve ratne vojne invalide i porodice poginulih boraca, ali i formiranje posebnog boračkog ministarstva, na čijem bi čelu bio dokazani ratni veteran, kao i ukidanje boračkih prava dezerterima, takođe su preduslovi za koje se veterani zalažu, kako bi postigli ostvarivanje svojih ljudskih prava.

- Pošto su učesnici skupa socijalna kategorija građana i nisu u mogućnosti da plaćaju takozvana privatna obezbeđenja, sami ćemo organizovati redarsku službu.

Procenjen broj učesnika je oko 100 ljudi iz čitave zemlje. U slučaju bilo kakvih promena obaveštavaćemo nadležnu policijsku upravu i ostale državne organe
- najavljuje Stanić.

Skup će trajati do ispunjenja zahteva, odlučno najavljuju organizatori.

S.T.

Ovaj tekst proizveden je uz pomoć i podršku grada Vranja u okviru projekta "Živimo zajedno a ne jedni pored drugih". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu isključiva su odgovornost OK Radija i ne izražavaju stavove i mišljenja grada Vranja.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Johnny
04.10.2019. , 11:32
"Darko",ne moze sedeći kuci da se dobije nesto. Dnevnice su "sargarepa na dugackom stapu". Ovim zakonom bi se promenila slika o veteranima i borcima u društvu. Ova drzave bi nas napokon priznala i poceli bi smo da ostvarujemo svoja prava, pa i te famozne dnevnice. Borci, veterani, probudite se, pokrenite se. Nase nejedinstvo i nezainteresovanost su njihovo najjače oružje.
Darko
03.10.2019. , 12:27
Samo tražim ratne dnevnice koje su nam pokrali 99...