Nazad

Stručnjaci za ZEMLJOTRESE upozoravaju: Vranje među najrizičnijim delovima Srbije

Izvor: OK Radio - U fokusu - Četvrtak 28.11.2019 - 13:21

Prema mapama trusnih područja koje predviđaju moguće jake zemljotrese, područje Vranja se nalazi među osam najrizičnijih zona u Srbiji, kažu stručnjaci Republičkog seizmološkog zavoda.

Tamnija boja na mapi - veća opasnost FOTO: Republički seizmološki zavod/printscreen
Jak zemljotres u Albaniji podsetio je da živimo u seizmički aktivnoj oblasti, a stručnjaci se slažu da se i na području Srbije u budućnosti mogu očekivati razorni potresi.
 
Kako navode iz Republičkog seizmološkog zavoda, posledice zemljotresa velike magnitude poput ovog u Albaniji, manifestuju se na dva načina - prvi je da prouzrokuju veliki broj naknadnih potresa u epicentralnoj oblasti, a drugi je da se taj zemljotres oseti na većim udaljenostima od žarišta.
 
- Zato smo ga osetili i mi ovde u Srbiji i čitavom regionu. U narednim danima, pa i mesecima, sledi niz zemljotresa koji su posledica smirivanja tla.
 
Za područje Srbije nema veće opasnosti, ali se može desiti da se neki od tih naknadnih potresa oseti naročito na višim spratovima solitera - kažu stručnjaci zavoda, a prenose Večernje Novosti.
 
U Republičkom seizmičkom zavodu navode da postoje karte sa mapama trusnih područja na kojima će se verovatno dogoditi jaki zemljotresi, ali da se ne zna kada će to biti.
 
- Prema procenama ugroženosti, žarišna mesta u Srbiji sa najviše energetskog potencijala su zone Svilajnca, Rudnika, Kopaonika, Mionice, Vranja, Jagodine, Vitine, Trstenika.
 
Dosadašnje iskustvo pokazuje da su na našim prostorima najjači zemljotresi bili do šest stepeni Rihterove skale, a u poslednjih stotinak godina dogodilo se 40 zemljotresa jačih od pet stepeni - kažu iz Republičkog seizmološkog zavoda.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: