Nazad

U Vranju 4.000 ljudi bez zdravstvenog osiguranja

Izvor: OK RADIO - U fokusu - Utorak 05.02.2013 - 14:09

Oko četiri hiljade radnika i članova njihovih porodica u Pčinjskom okrugu još uvek ne može da overi zdravstvene knjižice, kažu u filijali RFZO u Vranju.

Zdravst ena knjižica

Za radnike kojima poslodavci ne plaćaju doprinose rešenja za sada nema i pored najava da će država pokriti deo duga za zdravstveno osiguranje zaposlenih u firmama koje su u restrukturiranju.

Najteže je hroničnim bolesnicima koji ne mogu bez terapije, a recepte za lekove ne mogu da podižu bez overenih knjižica.

Iz Fonda napominju da je u  ovakvim slučajevima poslodavac u obavezi da pokrije sve troškove lečenja.

- Poslodavac mora da plati lečenje jer zdravstvena ustanova ne može da pruži nijednu zdravstvenu uslugu osim u hitnim slučajevima.

Hitni slučajevi su oni u kojima je pacijentu ugrožen život i u roku od 12 sati može doći i do smrti.

Osim u hitnim slučajevima pružanje ostalih zdravstvenih usluga spada u redovno lečenje – kaže Dragoslav Nedeljković, direktor vranjskog odeljenja RFZO.
 
Slađan Stanojković radnik u jednoj privatnoj firmi kaže da ne prima platu mesecima unazad, a poslodavac mu nije overio knjižicu.

- Teško je to natezanje. Snalazite se i za pare i za lekove.

Uglavnom recepte podižete na tuđu knjižicu i nedaj bože da se kojim slučajem razbolite, a o preventivnim pregledima i da ne govorim  – kaže Stanojković.  

Slađana Tomić iz Fonda kaže da ipak postoji mogućnost koja je predviđena Pravilnikom da poslodavac pojedinačno uplati doprinose radniku ukoliko se radi o hitnim slučajevima lečenja.

- Data je mogućnost i poslodavcima koji nisu nekoliko godina plaćali doprinose da počnu sa uplatom.

Na osnovu toga preduzetnici ali i poljoprivrednici mogu da dobiju overu knjižice najpre na mesec dana, a onda i na tri meseca  – kaže Tomićeva.

Pravo na overu zdravstvene knjižice osim samohranih roditetelja i nezaposlenih, imaju i svi koji pripadaju kategoriji socijalno ugroženih.  
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: