Nazad

U Vranju se na Krstovdan obevezno KUVAJU PITIJE ili PIHTIJE

Izvor: OK Radio - U fokusu - Sreda 18.01.2023 - 10:15

Na Bogojavljenje glavni gastronomski specijalitet u Vranju su pihtije, ili kako ih ovde zovu „pitije“.

Foto: S.Tasić/OK Radio

Dan pre toga, na Krstovdan, u pravoslavlju je propisan strogi post na vodi.

U većini domaćinstava u Vranju se kuvaju pihtije, a nepisano pravilo je da se prvi put prave baš na Krstovdan.

I kao što obično biva, svaka kuća ima neki svoj recept, i niko ne pravi takve pitije kao što su njihove.


Dobre pitije mora da ispunjavaju nekoliko uslove: da udu bistre, da ne ispadaju kad okreneš tanjir i da u njima možeš da se ogledaš i naravno, da ih ima mnogo.

Sa različitim podvarijantama, pihtije se prave tako što se gotovo čitavog dana na tihoj vatri kuvaju sušeno svinjsko meso, nogice, uši i kosti.

U tu smesu se potom dodaju so i sitno naseckan beli luk. Meso se potom usitni, stavi u tanjire ili činije i zalije tečnošću u kojoj se kuvalo, pa se odlaže u hladnu prostoriju.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Vranjanka
18.01.2023. , 15:21
Da bi bile staklaste odozgo,kad se meso prelije tečnošću u kojoj se je kuvalo,obavezno se kašikom skine sva masnoća