Nazad

Vlasinsko jezero među 12 top destinacija u Srbiji za leto

Izvor: OK Radio, Sputnik - U fokusu - Ponedeljak 27.04.2020 - 12:08

Vlasinsko jezero našlo se među 12 top destinacija u Srbiji, kao preporuka za redstojeće lete, kada bi zbog ograničenog kretanja zbog korona virusa, mnoge destinacije van zemlje mogle da budu otkazane.

Vlasinsko jezero. Foto: D.Ristić/OK Radio

Kada bi građani Srbije odlučili da ove godine letuju u svojoj zemlji, hotelijeri i vlasnici privatnog smeštaja mogli bi da računaju na dobit od 100 do 150 miliona evra prihoda.

Neke procene govore da bi gubici u domaćem turističkom sektoru u 2020. godini, zbog pandemije  virusa korona, mogli da dostignu i milijardu evra.

Boravak na planinama, u banjama i na najpoznatijim lokalitetima doneo bi dodatne prihode ugostiteljima, lokalnim trgovcima, prodavcima etno hrane i pića. Ova potrošnja podrazumevala bi i veće prihode u državni budžet od naplate PDV-a i drugih dažbina.

U opisu Vlasinskog jezera, na mnogim portalima, stoje sledeći podaci. Nalazi se na jugoistoku Srbije, na teritoriji opštine Surdulica.

Jezero je okruženo planinama Gramada, Vardenik i Čemernik, a nalazi se na 1.213 m nadmorske visine.


Takozvana plutajuća ostrva, koja nastaju pri dizanju vodostaja jezera, takođe su specifičnost Vlasinskog jezera i po jedinstvenosti u svetu pravi su mamac za turiste.

Registrovano je više od 300 lekovitih biljaka oko jezera, a ono što je još karakteristično za floru je vrlo retka biljka mesožderka pod nazivom rosulja.

Prema podacima Narodne banke Srbije za prošlu godinu, samo u prvih devet meseci 2019. srpski turisti su u Grčkoj potrošili 344 miliona evra.

Na drugom mestu je Turska gde je potrošeno 157 miliona, a na trećem mestu najomiljenijih destinacija našla se Nemačka. Na putovanja i vanpansionsku potrošnju u ovoj zemlji naši turisti su potrošili 62 miliona evra.


Slede Italija sa potrošnjom od 57 miliona evra i Crna Gora sa 42 miliona evra.

Kada bismo inostrane destinacije zamenili Srbijom, U Srbiji bi ostalo oko 350 miliona evra.



 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: