Nazad

Žene se još plaše ginekologa

Izvor: OK RADIO - U fokusu - Utorak 19.06.2012 - 00:41

U Srbiji godišnje oko 2.000 hiljade žena oboli od karcinoma materice, pokazuju statistike.

Lidija Stojanović, ginekolog u Dispanzeru za žene u Vranju, ističe da su redovni godišnji pregledi vrlo bitni kod ranog otkrivanja svih promena. 
 
- Najčešći razlog zbog koga se pacijentkinje javljaju na pregled su razne vrste infekcije nastale nezaštićenim seksualnim kontaktom - napominje  Stojanovićeva. 
 
Ne retko, ovakve infekcije dovode do hronične upale grlića materice što je preduslov za neku ozbiljniju bolest.  U Vranju stepen zdravstvene kulture je još uvek na niskom nivou.  
Srazmerno broju stanovniku,u  Vranju svaki  ginekolog bi trebalo da ima od tri do šest hiljada  pacijentkinja, a to kod nas nikako nije slučaj, ističe ova doktorka. 
 
- Mnogo je njih koje još uvek nisu odabrale svog ginekologa i smatraju da je biti viđen u ovoj čekaonici velika sramota - upozorava Stojanovićeva.  Ž
 
ene niskog intelektualnog i socijalnog statusa još uvek imaju predrasude kada je odlazak ginekologu u pitanju, što za posledicu ima otkrivanje bolesti  kada je ona u poodmakloj fazi. 
 
– Prvi odlazak na pregledkod mladih devojaka trebao bi da bude  godinu dana nakon prvog seksualnog odnosa, a ukoliko ima potrebe i ranije, dok za ostale žene, papa test i pregled kolposkopskim aparatom je obavezan  makar jednom godišnje - zaključuje doktorka Stojanović.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: