Nazad

Elektronski otpad veoma opasan: Treba ga pažljivo odlagati

Izvor: OK Radio - Lokalni sport - Četvrtak 25.07.2019 - 01:22

Ono što je kod izgradnje postrojenja za reciklažu elektronskog otpada najbitnije, napominje Đorđe Savić, diplomirani elektro inženjer iz Vladičinog Hana, je to što takve fabrike moraju da ispunjavaju stroge uslove u oblasti zaštite životne sredine, jer u suprotnom postaju mnogo opasinije od samog otpada.

Oprezno sa elektrootpadom. Foto: Thinkstock

A jedna od prvih fabrika na Balkanu za preradu elektronskog otpada “Jugo -impeks”, otvorena je u Nišu, i to pre nekoliko godina.

Vujadin Šćekić,
vlasnik ovih postrojenja kaže da je ovaj pionirski poduhvat u potpunosti sa standardima Evropske unije koji se odnose na oblast ekologije.

- Prerada elektronskog otpada utiče pozitivno i na klimu.

Pokretanjem postrojenja u Nišu,
Srbija će biti oslobođena otpada, koji će pravilno biti prerađivan u fabrikama u Nemačkoj, i neće stajati pogrešno deponovan u Srbiji, bilo u otvorenoj prirodi, ili u domaćinstvima i fabričkim halama
- napominje Šćekić.

U preduzeću “Por verner Veber” iz Leskovca, koje odvozi smeće iz mnogih opština na jugu Srbije, pa i Vladičinog Hana, susreću se sa problemom odlaganja elektronskog otpada u kontejnere koji su predviđeni za komunalni otpad.

Kako bi rešili ovaj problem, nadležni su odlučili da postave tz. kontejnere čamce na pojedinim lokacijama, gde građani sami ostavljaju elektronski otpad.

Takođe, i po pozivu građana, naše ekipe dolaze na lice mesta i odvoze ovakvu vrstu otpada u Jugoimpeks u Niš, kaže Bratimir Nešić menadžer reciklaže u “Por verner Veberu”.

- Iako su  početkom ovog veka pet ambalaža i plastične kese bili glavni zagađivači prirode, kada je čvrst otpad u pitanju, sada se veoma osnovano može  smatrati da elektronski otpad ima sve šanse da bude broj jedan među zagađivačima.

No međutim, i on može da bude značajan izvor sirovina i profita - kaže Nešić.


Pošto se elektronski otpad svrstava u opasne otpade, njegovo odlaganje je u nadležnosti republičkih institucija-

U Srbiji ima ukupno nekoliko operatera koji se bave reciklažom elektronskog otpada.


Količina satarih aparata i elektronskog otpada tri puta brže raste od komunalnog otpada, pa nadležne institucije najavljuju mere kojima bi ohrabrile potencijalne operatere i kompanije da se bave ovom vrstom posla.

Jedna od prvih novina je i uvođenje takse za reciklažu na uvezene elektronske aparate.

Ovaj tekst proizveden je uz pomoć i podršku opštine Vladičin Hanu okviru projekta “Informisanjem ka podizanju ekološke svesti građana Vladičinog Hana”. Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu isključiva su odgovornost OK Radija i ne izražavaju stavove i mišljenja opštine Vladičin Han.


 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: