Nazad

Beogradski maraton

Izvor: Rts - Nacionalni sport - Nedelja 22.04.2012 - 11:55

Beogradski maraton

Beogradski maraton počeo je u 10 sati u Bulevaru kralja Aleksandra, a 15 minuta kasnije startovala je i Trka zadovoljstva.

Polumaratonske trke završene. Pobedu u muškoj konkurenciji odneo Kristijan Tošić iz užičke Mladosti i tako je postao prvi pobednik u toj disciplini iz Srbije u Beogradu posle 12 godina. Nezvanično vreme Tošićeve trke je jedan sat, 10 minuta i 14 sekundi.

Drugi je stigao Grk Janis Papadopulos, a treći je bio Miloš Milovanović iz Pančeva. Četvrto mesto osvojio je Aleksandar Viševski iz Leposavića.

Tošić, Milovanović i Viševski su ujedno i pobednici državnog prvenstva u polumaratonu.

U ženskoj konkurenciji najbolja u polumaratonu bila je Ana Subotić koja je deonicu pretrčala u nezvaničnom vremenu od jednog sata, 24 minuta i 35 sekundi.

Ona se pre sedam dana plasirala na Olimpijske igre u maratonu, pošto je istrčala normu u Roterdamu.

Drugo mesto osvojila je Marijana Čegar-Lukić sa vremenom 1:25,55, a treća je bila Danijela Barać sa 1:27,09. Beogradski polumaraton je ujedno i državno prvenstvo

Na jubilarnom 25. beogradskom maratonu, za učešće u polumaratonskoj i maratonskoj trci prijavilo se 2.328 trkača iz 35 zemalja, čime je nadmašen dosadašnji rekord od 1.833 takmičara.

Projektovani cilj da u Trci zadovoljstva na 5 kilometara bude 25.000 učesnika.

Pobednicima za trijumf u trci na 42.195 metara u obe konkurencije pripašće trofej "Fred Libou", koji taj naziv nosi u znak sećanja na direktora Njujorškog maratona.

Najbolji takmičar iz Srbije dobiće trofej "Franjo Mihalić", po imenu najboljeg jugoslovenskog maratonca. Trofej "Đoko Vještica" pripašće pobednici polumaratonske trke.

Specijalne nagrade za eventualno obaranje rekorda takodje su pripremnjene. Za obaranje svetskog rekorda nagrada će biti 50.000 evra, 25.000 sledi za evropski rekord, 10.000 za državni rekord, a 5.000 za obaranje rekorda maratonske staze.

Najuspešniji u polumaratonu dobiće 3.000 evra za državni rekord i 2.500 za domaći rekord staze u maratonu i polumaratonu. Trkači će ove godine prvi put imati brojeve sa elektronskim čipovima.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: