Nazad

"Crveno slovo" u Humskoj – 28 godina od Partizanovog osvajanja Evrope (VIDEO)

Izvor: B92, OK Radio - Nacionalni sport - Četvrtak 16.04.2020 - 13:06

"Tri poena, tri poena! Vreme je isteklo, vreme je isteklo!"

Sale Đorđević, junak meča FOTO: Screenshot
Tim rečima legendarni sportski komentator Dragan Nikitović je proglasio Partizan šampionom Evrope tog 16. aprila 1992. godine.
 
Danas se navršava tačno 28 godina od trojke Aleksandra Đorđevića i pobede crno-belih u Istanbulu nad Huventudom.
 
Mnogo priča o toj sezoni je ispričano kroz skoro tri decenije. Crno-beli su zbog sankcija samo jednu utakmicu odigrali u Beogradu, a sve ostale u Fuenlabradi, gde su dočekani vrlo srdačno od strane domaće publike.
 
Najmlađi tim koji se popeo na krov Evrope, sa prosekom starosti svega 21,7 godina, kao trener je predvodio Željko Obradović, koji je tek uskočio "u cipele i odelo" iz igračkih patika.
 
 
Ekipu su činili: Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Nikola Lončar, Zoran Stevanović, Dragiša Šarić, Željko Rebrača, Mlađan Šilobad, Slaviša Koprivica, Vladimir Dragutinović i Ivo Nakić.
 
Posle duge sezone, Partizan se za fajnal-for izborio pobedom nad Knorom iz Bolonje, a u polufinalu je rival bio još jedan italijanski tim, Filips iz Milana.
 
Pobeda od 82:75 uvela je "parni valjak" u veliko finale protiv Huventuda, koji je osam sekundi pre kraja poveo sa 70:69 dosta srećnim pogotkom Rafaela Đofreze.
 
Potom je usledio trk Aleksandra Đorđevića i legendarni pogodak kog se navijači Partizana uvek rado sećaju. Posebno na današnji dan.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: