Nazad

Čuda sa košarkaškom loptom

Izvor: Mondo - Nacionalni sport - Subota 06.10.2012 - 09:19

Mixtape je način igranja basketa koji ne odobravaju svi jer onaj koji ume na taj način da barata košarkaškom loptom često svojim fintama nervira one sa kojima igra. Te finte izgledaju gotovo neverovatno.

ilustracija

Najbolji mixtape igrač u Srbiji je Nemanja Blažić poznat kao Tricky. Kaže da kada bi morao dečaku od pet godina da objasni šta je to mixtape, to bi izgledalo ovako...

"Egzibicioni basket za vrtenje tvojih drugara u krug kao na ringišpilu."

Student iz Kikinde se za mixtape odlučio kada je na jednoj video kaseti video fintu "bumerang" koja mu se odmah svidela. Tu fintu je probao na košarkaškom treningu i istog trenutka je shvatio da basketom želi da se bavi na taj način.

Da biste shvatili mixtape setite se Harlem glob trotersa i imaćete jasniju sliku o tome šta Tricky radi. Ipak, Harlemovci više predstavljaju neku vrstu cirkusa dok mixtape stil možete igrati i sa ortacima u kraju.


Ovaj stil baratanja košarkaškom loptom nastao je u Americi, a po Nemanjinim rečima njegov rodonačelnik je Rejfer Alston, nekadašnji NBA igrač. Rejfer je u karijeri igrao za Rokitse, Orlando medžik, Netse i Majami, a 1999. godine snimio je video koji je bio inspiracija za svetsku AND1 Mixtape turneju.

U tom videu Rejfer je izveo brojne zanimljive finte i trikove, a po jednoj od finti je i dobio svoj basketaški nadimak, Skip 2 My Lou.

Druge NBA zvezde su videle šta Rejfer radi i poželeli su da budu deo toga, tako je 2002. godine priča sa svetskom mixtape turnejom krenula.

Pre nekoliko godina, ta interesantna družina bila je i u Beogradu i oduševila čitavu publiku, ipak mixtape se nije primio među Srbima.

"Bio sam iznenađen da se, nakon AND1 Mixtape nastupa u Beogradu, ovaj stil nije "primio" ovde. Tada je bilo i dosta priče kako je to zanimljivo i kako treba da zaživi u Srbiji, publika je bila oduševljena, ali na tome je ostalo", kaže Tricky.

Nemanja je pionir ove košarkaške discipline u našoj zemlji, ali nema mnogo prilika da zabavlja publiku ovde, jer se nastupi i takmičenja održavaju uglavnom u inostranstvu.

Zato vredno trenira kako bi uspeo na svetskoj sceni da ostvari nešto više. Do tada satisfakciju mu pružaju osmesi i aplauzi znatiželnika na malom Kalemegdanu ili nervoza igrača suparničke ekipe kada nekom fintom "pošalje protivnika po burek".

 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: