Nazad

E (kval): Bajko, prečka i Zvezda ide dalje!

Izvor: Mondo - Nacionalni sport - Petak 10.08.2012 - 11:13

Fudbaleri Crvene zvezde plasirali su se u plej-of rundu za popunu grupa Lige Evrope i to posle velike drame u dvomeču sa kiparskom Omonijom. Poslednji čin bili su penali, a njihov heroj Boban Bajković.

 Zvezda ide dalje, ka Evropi!

 
Posle 210 minuta fudbalske torture u Beogradu i Nikoziji, odluka o pobedniku dvomeča doneta je sa bele tačke.
 
Čuvar mreže Crvene zvezde Boban Bajković nekoliko je puta pogrešio tokom utakmice, ali je ostao dovoljno pribran da odbrani dva udarca, to jest - da poslednji skrene ka prečki i obezbedi nove evropske izazove svojoj ekipi.
 
Tim Roberta Prosinečkog sada čeka žreb u petak u Nionu, gde će saznati protivnika pred novih, paklenih 180 a možda i više minuta do nečega što na "Marakani" ne stanuje od 2007. godine.
 
 
Ulog na terenu stadiona GSP bio je mnogo veći od prolaska u narednu fazu borbe za plasman u grupnu fazu Lige Evrope.
 
Znali su fudbaleri vicešampiona i osvajača Kupa Srbije da dobrom igrom i eliminacijom "zelenih" sa Kipra mogu da utišaju zvižduke i bar privremeno ućutkaju kritičare, sve glasnije posle eliminacije Naftana. I uspeli su, iako igrom nisu prikazali drastično poboljšanje u odnosu na prethodnu rundu i okršaje sa Belorusima.
 
Borbeniji nego spretniji igrači Roberta Prosinečkog odoleli su tokom 120 minuta duela sa, utisak je, precenjenom Omonijom i eliminisali je, kao što su njihovi prethodnici Mihajlo Pjanović i drugovi uspeli i na početku sezone 2001/02. 
 
 
 
Navijači do penala nisu imali priliku da uživaju u utakmici. Po nekoliko polu-prilika sa obe strane, više izazvanih propustima nego bravurama, bilo je premalo da održi budnu pažnju gledalaca.
 
Samo jedan udarac upućen u okvir gola Džonija Leonija, kapitena domaćih, dokazuje karakter igre Crvene zvezde, koncentrisane na borbu, disciplinu u odbrani posed lopte i što veću brojnost u sredini terena.
 
"4-4-2 - recept za Zvezdin uspeh".
 
Prosinečki je pre meča na tabli u svlačionici iscrtao taktiku koju je MONDO i nagoveštavao posle prve utakmice: 4-4-2. I utisak i rezultat govore da je sa njom pogodio, kao i prethodna dva puta kada je koristio - protiv Partizana.
 
Početna tenzija na tribinama i borbenost fudbalera Omonije splasli su već posle 20-ak minuta. Igralo se oko polovine terena, a do odlaska na odmor najopasnija situacija viđena je u jedanaestercu gostiju. 
 
Igrao se 33. minut kada je Boban Bajković bio na pravom mestu da spreči udarac Nuna Asisa kroz "šumu nogu" Zvezdine odbrane. Sve su domaći pravilno uradili - izveli skraćeni korner, lažnjakom izbacili zadnju liniju gostiju, ali je Crnogorac bio na pravom mestu. Srećom, lopta nije pala na noge najisturenijem fudbaleru Omonije - Frediju. 
 
Koliko je značaj utakmice iznervirao igrače dokazuje i broj žutih kartona. Već na kraju prvog poluvremena zvezdaši su zaradili četiri, do kraja šest - najčešće kao posledicu ispadanja iz formacije.
 
Drugo poluvreme donelo je drugačiju sliku. Na žalost Prosinečkog - samo pet, šest minuta. Filip Kasalica i Darko Lazović šutirali su nekoliko puta ka golu domaćih, ali nijednom dovoljno da ugroze Leonija.
 
 
To nisu uspeli ni posle 20-ak minuta, kada su bili u mnogo izglednijoj situaciji za to.
 
Posle desetak minuta "praznog hoda" i nekoliko pokušaja domaćih, Filip Kasalica pobegao je u 77. minutu svom čuvaru po levoj strani terena i "povukao" kontru "tri na tri". Uz njega su bili Luka Milivojević (bliže) i Darko Lazović (dalje). Iako je na suprotnoj strani terena imao usamljenog Čačanina, nekoliko puta je oklevao da mu doda loptu da bi na kraju lošim udarcem sa ivice kaznenog prostora uprskao šansu. 
 
"Pa što mu nisi dodao?!?", nervozno je Robert Prosinečki pokazivao rukom svom napadaču. Odgovor nije dobio, ali jeste video još jedan žuti karton - upravo nervoznom Kasalici zbog prigovora.
 
Domaći su koristili česte padove u igri gostiju, pa su najčešće po desnoj strani pokušavali da dođu do šanse i prilike da pošalju loptu u mrežu Bobana Bajkovića. Nisu je pronašli do kraja, iako su najbolju šansu imali u 92. minutu.
 
Posle kontre domaćih, Andre Alveš odložio je glavom loptu za Fredija, koji je komplikovao i upropastio priliku za "nokaut u 12. rundi".
 
 
Onda su usledili produžeci, koje u Zvezdi ne pamte po dobru. Poslednji put igrali su ih protiv Apoela, najvećeg rivala Omonije, i ispali na "Marakani", iako su do pred kraj vodili 3:2. 
 
Produžeci su, kao što je i bilo očekivano, protekli u iščekivanju jedanaesteraca. Oba tima čuvala su se za penal lutriju, s tim što je Robert Prosinečki odlučio da izvrši prvu izmenu tek u 102. minutu, kada je Lazovića zamenio Luka Milunović.
 
Brzo je istekao i 120. minut brzo je istekao i počela je jedna od uzbudljivijih penal serija u istoriji tima iz Ljutice Bogdana.
 
Prosinečki je napisao prvih pet izvođača: Dimitrijević, Milivojević, Kasalica (promašio), Maksimović i Milunović. Odgovornost je uspešno preuzeo i Filip Mladenović, a odlučujući gol postigao je Srđan Mijailović.
 
Ipak, heroj Zvezdine pobede nije šutirao.
 
Boban Bajković nekoliko je puta tokom utakmice leteo u prazno, ispuštao loptu, štopovao je na gol liniji i nervirao navijače. Posle sedme penal serije sve su mu oprostili.
 
Nakon što je spasio Filipa Kasalicu i odbranom u trećoj seriji "izbrisao" njegov promašaj, spreman je bio i u poslednjoj seriji. Pogodio je gde će Danijelson šutirati, skrenuo loptu ka prečki i označio početak velikog slavlja svojih navijača i saigrača.
 
 
Zvezdini prvotimci imaće prijatan let za Beograd, predvođeni zadovoljnim Robertom Prosinečkim, koji je ostvario treću pobedu na četvrtom evro-gostovanju kao trener. 
 
Prethodno je savladao Ventspils i Naftan, u utakmicama koje su poslužile kao priprema i kvalifikacija za ono što sledi u plej- ofu za plasman u Ligu Evrope. 
 
Zvezdaši će ime rivala saznati u petak, do tad će slaviti.
 
Nikozija. 
 
Stadion: GSP. Gledalaca: oko 20.000. 
 
Temperatura: 37 stepeni. 
 
Sudija: Majkeč Lerjus (Švedska).
 
OMONIJA (4-2-3-1): Leoni - Spungin, Fereira, Pavićević, Skaramocino - Soareš, Leandro (od 95' Margaka) - Asis (Od 73' Bruno Agijar), Kristofi, Avram (od 83' Аndre Alveš) - Fredi.
 
CRVENA ZVEZDA (4-4-2): Bajković - Mikić, Maksimović, Jovanović, Mladenović - Mijailović, Dimitrijević, Milivojević, Evandro (od 119' Mirić) - Lazović (od 102' Milunović), Kasalica.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: