Nazad

EP: Katarina Velika za polufinale!

Izvor: B92 - Nacionalni sport - Petak 14.12.2012 - 09:02

Rukometašice Srbije plasirale su se u polufinale Evropskog prvenstva, pošto su pobedile Francusku sa 18:17 (10:6) u poslednjem kolu druge faze.

EP: Katarina Velika za polufinale!

Heroina trijumfa nad Francuskom bila je Katarina Tomašević, koja je imala čak 18 odbrana. uključujući i dve kontre u poslednjem minutu meča.

Za plasman u finale Srbija će se sastati sa Crnom Gorom, dok će u drugom polufinalu igrati Norveška i Mađarska.

Srbija je izvanredno igrala u prvom poluvremenu, pre svega u odbrani i na krilima Tomaševićeve vodila je sa 10:6. Međutim, u nastavku su naše devojke bile nesigurne, previše lopti predale su u ruke suparnicama i tako su im omogućile lake golove i preokret.

Ušlo se u uzbudljivu završnicu, naše su postigle nekoliko golova iz teških pozicija, a Katarina Tomašević je briljantnim odbranama odlučila pobednika.

Atmosfera u Areni bila je najbolja od početka EP, skoro osam hiljada ljudi nosilo je Srbiju do trijumfa.

Najefikasnija u našoj ekipi bila je Sanja Rajović sa pet golova iz pet šuteva, Svetlana Ognjenović dala je četiri, a Kristina Liščević, Sanja Damnjanović i Jelena Popović upisale su po dva pogotka.

Kod Francuskinja je Sinjat postigla četiri, a Pino i Baduin po tri gola.

Tekstualni prenos meča:

Francuskinje su u odbrani igrale u formaciji 4-2 i golom visoke Sinjat prve su stigle do vođstva. Iako je Lekićeva promašila sedmerac, to nije poremetilo naše igračice i ubrzo je Kristina Liščević izjednačila posle sjajnog ’uskakanja’.

Naša odbrana nije imala rešenja za Sinjat, koja je dala i naredna dva gola za Francusku. Sa druge strane, dve loše bačene kontre koštale su naš tim prvog vođstva – 3:2 za gošće.

rukometašice

Katarina Tomašević briljirala je na golu Srbije, a Ognjenovićeva je postigla gol iz malog ugla za 3:3. Lekićeva je iznudila i treći sedmerac, Ognjenovićeva je dala novi gol za prvo vođstvo Srbije (4:3).

Naše devojke bile su čvrste u odbrani, a to im je omogućilo i rasterećeniju igru u napadu. Liščevićeva je posle lepe finte povećala na 5:3, a novi gol za Srbiju postigla je Jelena Popović posle dodavanja Ognjenovićeve sa krila. Odbrana Francuske potpuno je nadmudrena, bila je to najlepša akcija na utakmici (6:3).

Tomaševićeva je bila izvanredna na golu Srbije (osam odbrana do 20. minuta) i bila je najzaslužnija što je Srbija čuvala prednost od tri gola. Nove dve sjajne odbrane Katarine Tomašević omogućile su Srbiji još jedan napad za +4. Rajovićeva je dala svoj drugi gol na asistenciju Filipovićeve i naš tim poveo je sa 8:4.

Francuskinje su neprestano menjale vrste odbrane, od 6-0 uz česta iskakanja do 4-2.
 

rukometasice


Francuska nije dala gol punih 11 minuta, a Popovićeva je presekla loptu i u kontri donela Srbiji pet golova viška (9:4). Međutim, Katarina Krpež dala je loptu u ruke rivalkama u narednom napadu Srbije, pa su Francuskinje u kontri prekinule post (9:5).

Na poluvremenu je bilo 10:6 za Srbiju, uz 11 odbrana Tomaševićeve.

I na početku drugog poluvremena igralo se veoma tvrdo, naše devojke vrlo teško su pronalazile rešenje za kombinovanu odbranu Francuskinja.

Rivalke su stalno bile na liniji dodavanja i dve lopte predate u ruke otvorile su kontre Francuskinjama, koje su smanjile na 11:10 posle šest minuta igre u nastavku.

Ubrzo je Francuska izjednačila na 11:11, a naše su bile potpuno pogubljenje i dozvolile su da gošće naprave višak sa igračicom manje i da povedu sa 12:11. Napokon je selektor Bošković zatražio tajm aut, a odgovornost je preuzela Damnjanovićeva i prekinula je sedmominutni post Srbije – 12:12.

Usledila je rezultatska klackalica, a naše su i dalje delovale krajnje nesigurno u napadu, što je za rezultat imalo još dve kontre i laka gola Francuskinja. Naše su se održavale u igri individualnim akcijama, prvo Lekićeve, a zatim i Filipovićeve i Damnjanovićeve – 16:16.

Atmosfera u Areni bila je mnogo bolja nego na prethodnim utakmicama, orilo se „Srbija, Srbija“, uz glasne zvižduke kada napadaju Francuskinje.



Imala je Srbija ’zicer’ na desnom krilu preko Miloševićeve, ali ona je i suviše slabo šutirala, što je na drugoj strani iskoristila Danset. Novi šut iz velikog ugla promašila je Miloševićeva, ali posle odbrane usledio je odličan gol Rajovićeve za 17:17.

Srbija je imala igračicu manje, ali je za dlaku prošla kombinacija koju je Ognjenovićeva krunisala golom za vođstvo 18:17.

Naše su propustile napad za +2, a na dva minuta do kraja sreća je pogledala Srbiju – Francuska je imala sedmerac, a lopta se posle sedmerca Baduin od prečke odbila na gol-liniju i potom u ruke Tomaševićevoj.

Srbija je bila smušena u napadu, izgubile su naše devojke dve lopte, ali je izvanredna Katarina Tomašević skinula dva zicera u kontrama Francuskinjama. Na klupi Francuske vladalo je očajanje, devojke su udarale šakama o stolice, a u Areni je bila zaglušujuća buka – Srbija je u polufinalu!

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: