Nazad

EP (U-19): Hrvati deklasirali "orliće"

Izvor: Mondo - Nacionalni sport - Utorak 10.07.2012 - 13:20

Omladinska reprezentacija Srbije završila učešće na EP bez bodova, sa gol-razlikom 1:8. "Kockasti" pobedili 3:0.

Generacija Petrića, Mijatovića, Branka Brnovića, Prosinečkog Štimca, Jarnija, Bobana, Šukera i ostalih ostaće nam i dalje poslednja za koju smo navijali na Svetskom omladinskom prvenstvu. Jer, od 1987. godine i tih "Čileanaca", koji su postali planetarni šampioni, nismo imali ekipu na mundijalima za igrače do 19 godina.

Nećemo je imati ni sledeće godine u Turskoj, ali će je imati Hrvati.

U direktnom okršaju za treće mesto u Grupi B Evropskog prvenstva i plasman na SP, Hrvatska je ubedljivo pobedila Srbiju 3:0 (1:0).

U taboru "vatrenih" uoči trećeg kola turnira u Estoniji tinjala je nada da mogu i do drugog mesta u grupi i polufinala, ali za to im je, pored pobede nad "orlićima", bio neophodan trijumf Francuza nad Enlezima. Ipak, dalje je prošao "gordi Albion".

Kao i na prve dve utakmice na šampionatu u Estoniji, tim Zorana Marića kapitulirao je u ranoj fazi. Francuzi su savladali golmana Filipa Pajovića u 17. minutu, Englezi u šestom, a Hrvati već u drugom!

Učinio je to igrač zagrebačkog Dinama Domagoj Pavičić, kome je to bio drugi pogodak na EP.

Po istom scenariju počelo je i drugo poluvreme. U 49. minutu ponovo se lopta našla u mreži Pajovića, a matirao ga je vezista Osijeka Mihael Pongračić. Isti igrač je pogodio metu i u 57. minutu za konačnih 3:0.

Zanimljivo je da su Marićevi izrabranici imali više šuteva ka golu (10-8). Međutim, Hrvati su od četiri udarca u okvir, tri smestili u metu. Slično je bilo i u duelu mladih Srba sa Englezima.

Utakmica je odigrana u Rakvereu.

"Orlići" su, kao i u drugom kolu, igrali bez najboljeg strelca iz kvalifikacija Aleksandra Mitrovića, isključenog na premijeri protiv Francuske.

Tako je reprezentacija Srbije neslavno završila učešće na kontinentalnom prvenstvu. Na tri meča potigla je samo jedan gol, a primila čak osam. Prioritetni cilj je bio da se ostvari jedna pobeda i obezbedi treće mesto u grupi, odnosno plasman na Svetsko prvenstvo. "Orlići" nisu bili ni blizu toga.

Pre debakla protiv Hrvatske, Srbija je poražena od Francuske (0:3) i Engleske (1:2).

"Orlići" su u Estoniji postigli samo jedan gol (Nikola Ninković), a na tri utakmice nedavno odigranih kvalifikacija - šest. Sve su ih postigli igrači Partizana - Aleksandar Mitrović tri (dva iz penala), Ninković dva (uključujući i EP) i Nikola Aksentijević jedan.

Upravo Aksentijević, kao i njegov saigrač iz Partizana Lazar Marković, koji zbog povreda nisu putovali u Estoniju, mnogo su nedostajali ekipi Zorana Marića na Evropskom prvenstvu.

SRBIJA: Pajović, Stojković, Petrović, Mijailović, Spajić (od 54. Ivković), Dimić (od 76. Pavlovski), Poletanović (od 59. Radovanović), Đurđević, Ninković, Radoja, Čavrić.

HRVATSKA: Sluga, Gorupec, Aleksić, Mrzljak, Mitrović (od 52. Močinić), Čalušić, Pavičić, Čabraja, Miškić, Čolak (od 84. Dugandžić), Pongračić (od 87. Miličević).

U drugom meču trećeg kola Grupe B Engleska je savladala Francusku 2:1 (2:1) i kao prva se plasirala u polufinale. "Galski petlovi" su prolaz dalje obezbedili već posle drugog kola.

Međutim, uspeh u međusobnom duelu i osvajanje "pol-pozicije" u grupi za Engleze i Francuze su bili važni kako bi se u polufinalu izbegli branioci titule, Španci.

TABELA GRUPE B: Engleska 7, Francuska 6, Hrvatska 4, Srbija bez bodova.

U polufinalu će se sastati Španija - Francuska i Engleska - Grčka.

Španija je u trećem kolu Grupe A rutinski obavila posao protiv domaćina Estonije 2:0 (1:0) i zauzela prvo mesto. Grčka je u burnom meču savladala Portugal 3:2 (2:1) i kao drugoplasirana prošla dalje. Obe ekipe završile su utakmicu sa desetoricom. Portugalac Martins isključen je u 37. minutu, a Grk Mavrias u 76.

TABELA GRUPE A: Španija 7, Grčka 6, Portugal 4, Estonija bez bodova.

Engleska je rekorder, devet puta je bila šampion Evrope u omladinskoj konkurenciji, ali poslednji put još 1993. Španija je bila najbolja osam puta, dok je Francuska na trećem mestu sa sedam trofeja.

Dakle, među četiri najbolje ekipe u Estoniji našle su se tri najtrofejnije, uz Grčku, koja je samo jednom bila u finalu (2007). 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: