Nazad

Kinezi stižu u Zvezdu da grade stadion

Izvor: Mondo - Nacionalni sport - Ponedeljak 23.04.2012 - 08:59

U četvrtak će biti potpisan Memorandum o razumevanju i predugovor o izgradnji novog stadiona između FK Crvena zvezda i ugledne kineske kompanije "NCEC", koja će biti izvođač radova, saznaje MONDO.

Novi, veoma bitan korak ka krajnjem cilju - ultra modernom stadionu - Fudbalski klub Crvena zvezda napraviće u četvrtak, 26. aprila. Prvi partneri na ovom projektu biće Kinezi, saznaje MONDO.

Tog dana, uz prisustvo predstavnika države Srbije, biće potpisan Memorandum o razumevanju i predugovor između najtrofejnijeg srpskog kluba i kineske kompanije "Natong Construction Engineering Constructing Co., Ltd" (NCEC) iz Pekinga.

Ova kompanija trebalo bi da bude izvođač radova na renoviranju najvećeg srpskog stadiona, odnosno praktično izgradnji novog, modernog, sa pravim "malim gradom" u svom komšiluku.

Projekat je predstavljen pre skoro dve godine i delo je portugalskog arhitekte Marija Sua Kaija, a svi su izgledi da će ga Kinezi sprovesti u delo. Oni će biti investitori ili suinvestitori, što znači da Crvena zvezda neće uzimati kredit da bi realizovala ovaj projekat.

Prva faza radova odnosila bi se na rekonstrukciju stadiona, koja bi tekla postepeno, parcijalno, tako da bi fudbaleri u što većoj meri mogli da igraju utakmice na aktivnom gradilištu.

U drugoj fazi, počeo bi da niče "Zvezdani grad" na potezu između stadiona i Autokomande, koji je zamišljen kao poslovno-stambeno-hotelski kvart na ekskluzivnoj lokaciji. Ovaj projekat, u dobroj meri, "pomerio" bi centar Beograda ka Autokomandi, Voždovcu, Savskom vencu...

Novac za ovaj mega projekat, biće obezbeđen, takođe, od kineskih banaka. Samo izgradnja stadiona koštaće 120, a računajući i "Zvezdani grad" 450 miliona evra. Ukoliko, posle svega, dođe do realizacije projekta, biće to zasigurno najveća privatna investicija u glavnom gradu Srbije u narednih nekoliko godina.

Procedura, saznaje MONDO, trebalo bi da izgleda ovako: posle potpisivanja predugovora počeće pregovori o Ugovoru o izgradnji, koji podrazumeva detaljno rešavanje odnosa investitora iz Kine i Crvene zvezde, u smislu vlasništva novoizgrađenog poslovnog, stambenog i hotelskog prostora.

Zamišljeno je da stadion ostane u vlasništvu FK Crvena zvezda.

U pregovore oko vlasničke strukture novonastalih objekata biće uključeni Grad Beograd, kao i Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, u čijoj je nadležnosti izdavanje dozvola.
 

MONDU je u Crvenoj zvezdi preneto i to da je prvi čovek Sportskog društva, prof. dr Petar Škundrić, najzaslužiniji za pronalaženje strateškog partnera za ovaj, za naše uslove, redak projekat.

Saradnja crveno-belih sa velikim kompanijama iz najmnogoljudnije zemlje sveta ne bi trebalo na ovome da se završi, jer u klubu planiraju da istovremeno sa Memorandumom, potpišu i ugovor sa "Andaz Global Solutions", konsultantskom grupom iz Kine, koja će u narednom periodu otvoriti predstavništvo Crvene zvezde u Pekingu.

Ova crveno-bela kancelarija na Dalekom Istoku trebalo bi da bude otvorena u julu i namera kluba je da na taj način stvara kontakte sa kineskim kompanijama, potencijalnim investitorima, sportskim klubovima i asocijacijama.

Inače, potpisivanju Memoranduma između Crvene zvezde i "NCEC", jedne od deset najvećih privatnih kompanija u Kini, prisustvovaće ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji, njegova ekselencija gospodin Žang Vanksue.

Ukupna aktiva "NCEC" u vrednosti je od milijardu i 86 miliona evra, a neto imovina skoro 400 milijardi evra.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: