Nazad

LE (kval): Zvezda i sjajna i očajna!

Izvor: Mondo - Nacionalni sport - Četvrtak 19.07.2012 - 19:30

Od gotovog do veresije! Fudbaleri Crvene zvezde vodili su 3:0, a pobedili sa svega 4:3 u Belorusiji...

  Drama ni iz čega! I ni zbog čega...

Crvena zvezda odigrala je maestralno prvo poluvreme na premijeri u sezoni 2012/13, vodila 3:0 i onda izašla bez adekvatnog pristupa na nastavak meča, pa je na kraju zabeležila pobedu od svega 4:3 u prvoj utakmici drugog kola kvalifikacija za Ligu Evrope.

Posle svega viđenog, najvažnije je da je sačuvana - pobeda.

U Vitbesku, u utakmici koja može da posluži kao primer u oba smisla, i za pohvalu, ali i za ozbiljnu kritiku: 

Naftan - Crvena zvezda 3:4 (0:3)!


Možda je lakše utkamicu opisati od kraja, ka početku. Svesni da ih gost šamara, ne baš na njihovoj "njivi", već u gradu udaljenom 115 kilometara od matičnog Novopolotska gde nema uslova za evro-takmičenja, fudbaleri Naftana izašli su na drugo poluvreme nabrijani da bar sačuvaju obraz.

Suočeni sa 0:3, domaći su zaigrali oštro (čitaj: prljavo) i ubrzo potpuno promenili odnos strana na terenu. Nisu samo fajteri temperamentnog trenera Igora Kovaleviča zaslužni za umalo preokret, već i momci Roberta Prosinečkog, koji su se sa odmora na teren vratili pre svega koncentrisani da sačuvaju noge.

Iako tako ne sme da se igra, mora se priznati da u više navrata jesu morali da čuvaju noge, a za to su platili cenu - primili su tri, a verovatno i četiri gola. Taj jedan, s kojim bi Naftan već u 68. minutu stigao do 3:3 i možda na kraju dobio meč, nije priznat. 

Lopta jeste prešla gol-crtu, ali da bi bio pogodak mora da to uradi celim obimom. Ni uživo na stadionu, ni usporeni snimci nisu dali jasan odgovor na to da li je Boban Bajković na vreme ili kasno izvukao loptu iz gola.

Bilo kako bilo, Zvezda je tada bila miljenik sreće, jer je iz iste akcije Filip Kasalica postigao pogodak i od 3:3 napravio 4:2. Taj pogodak Zvezdinog centarfora u 68. minutu niti je podigao adrenalin kod igrača u crvenom, niti oborio kod onih u plavom, pa je Naftan u 76. minutu stigao i do trećeg pogotka.

Srećom po Zvezdaše, tu se ova luda trka i završila - 3:4.

Samo tri minuta igralo se u drugom poluvremenu, kada je Naftan uspeo da veže prvi dupli pas na meču, Roman Sorokin pobegao je iza leđa Nikole Maksimovića, koji ga je srušio, a Toni Asuma iz Finske s pravom pokazao na belu tačku. Odatle je sveži rezervista Aleksandr Gavrujško savladao Bajkovića, koji je bio "na lopti", ali nije uspeo da je zaustavio.

Početak drame - 1:3.

Ovaj gol nije uneo nemir među crveno-bele, čak ni kod Prosinečkog, ali način na koji se odvijala utakmica posle toga upućivao je na to da će biti problema. Na ivici isključenja, Belorusi su nastavili da čikaju koje su granice tolerancije kod Asume. Finac nije vadio kartone za grube prekršaje, a njima, Naftan je uspevao da kvari igru, ruši samopouzdanje rivala i osvaja metre.

Samo jednu akciju vezala je Zvezda u drugom poluvremenu do drugog primljenog gola. Filip Mladenović odradio je odličan solo prodor i na 25 metara od gola protivnika uposlio Kasalicu, koji je tukao "tik" pored stative. Bio je to 64. minut, a tri minuta kasnije - 2:3 i kulminacija drame!

Jedan "bunar" pas s desne strane preleteo je loše postavljenog Maksimovića, iza njegovih leđa kapiten Nikola Mikić pao je na grudi u pokušaju da izbije loptu glavom a uradio to tako da je na 18 metara od svog gola uposlio Gavrjuška. 

Strelac prvog namestio se, naciljao i pogodio ugao Bajkovićevog gola za drugi pogodak na meču!

I samo 30 sekundi kasnije umalo 3:3...

S vodom u ušima, crveno-beli bili su saterani u svoj peterac, gde su igrači Naftana ragbi tehnikom ugurali loptu u gol, ali pitanje je da li celim obimom. Da je FIFA ranije odlučila da usvoji modernu tehnologiju i da je takva eventualno bila instalirana na skromnom sportskom objektu u Vitebsku, možda bismo znali da li je bilo 3:3 ili ne...

...ovako, Bajković je zgrabio loptu, istrčao iz peterca i deganžirao loptu preko pola, a ona je u roku od nekoliko sekundi završila iza leđa njegovog kolege Igara Dovgjala - 2:4 i svojevrsni tajm-aut za Beograđane. Kasalica je uhvatio volej sa sedam, osam metara, lopta se od jednog igrača domaćih odbila i zatresla nebranjeni deo mreže.

To nije bilo sve.

Posle novog, trećeg ozbiljnog kiksa Zvezdine odbrane u drugom poluvrenu skromni domaći fudbaleri stigli su i do trećeg pogotka u meču sa bivšim prvakom Evrope. Ovog puta "bio je red" na Jovana Krnetu, koji kao poslednji igrač odbrane pred svojim golom nije dobro procenio situaciju, počeo da se gradi, ali nedovoljno dobro i izgubio posed...

Loptu mu je uzeo Valerij Žukovski, koji je samo prebacio Bajkovića i postavio, srećom po crveno-bele, konačnih 3:4, na skoro 20 minuta pre kraja.

"Budet gol! Budet gol", vikali su Belorusi tada, ali...

U tom periodu, Naftan je imao jednu opasnu akciju i jedan oštar šut iz slobodnjaka, ali nije uspeo da u potpunosti poništi sjajnu predstavu gostiju u prvih 45 minuta. A, sada se selimo u taj deo igre koji je bio prava rapsodija crvenih.

Ko bi rekao...

Devet minuta bilo je potrebno crveno-belima za prvi, a 17 za drugi, a 34 za treći pogodak. Crvena zvezda povela je posle kornera. Darko Lazović sjajno je izveo udarac, a hitri Filip Kasalica na "prvoj stativi" glavom zatresao mrežu Naftana.

Golu Kasalice prethodila je sjajna šansa Luke Milunovića, posle briljantne akcije Luke Milivojevića i Lazovića. Milunović je uspeo da smiri centaršut Lazovića i šutira iz okreta, ali je golman Naftana Dovgalo to maestralno zaustavio.

Posle kornera, nije imao šansu...

Zvezda je 30-ak sekundi posle vođstva imala još jednu šansu, ali se Milunović umesto šuta odlučio za pas prema Kasalici i pogrešio. Milunović nije mogao da pogreši u 17. minutu, kada je ukucao loptu u praznu mrežu.

Majstorski je, sa sredine terena, spoljnim delom stopala Lazović izbacio Kasalicu u prostor, centarfor Zvezde pokušao da prebaci Dovgala, ali je ovaj zakačio loptu i preusmerio je ka korneru, ali... U punom naletu bio je Milunović, koji je pocepao mrežu!

Naftanu nije pomogla ni izmena kod 0:2, kada je trener Igor Kovalevič izveo Zvuljeva, a ubacio Obrazova.

Posle desetak minuta "spuštanja tempa", ponovo je izbriljirao Lazović, koji je uzeo loptu, prošao sam po desnoj strani, stigao do gola, "bocnuo" loptu pravo na drugu stativu, gde je Milunović primio i onda "punom" postigao drugi gol na utakmici za 3:0!

Srpski tim za klasu je bio bolji od domaćina u prvih 45 minuta, Naftan ni u jednom segmentu igre nije mogao da parira crveno-belima. A, onda se sve promenilo u nastavku, tek da Prosinečki ne bude potpuno spokojan pred revanš. 

Zadovoljan - nikako ne može da bude... Njegov tim bolji je za četiri, pet golova razlike, a pobedio je jednim.

Crvenu zvezdu u Belorusiji bodrilo je stotinak navijača iz Beograda i bratskih fanova Spartaka iz Moskve.

NAFTAN: Dovgalo - Zvuljev (od 27. Obrazov), Naumov, Berezovski, Gorbačov - Bukatkin, Truhov - Sorokin, Kobec (od 73. Žukovski), Černih - Kovalenko (od 46. Gavrjuško).

CRVENA ZVEZDA: Bajković - Mikić, Maksimović, Krneta, Mladenović - Dimitrijević, Evandro (od 71. Evandro), Milivojević - Lazović, Milunović (od 77. Milunović) - Kasalica.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: