Nazad

LE (kval): Zvezda pokazala zube!

Izvor: Mondo - Nacionalni sport - Petak 24.08.2012 - 12:22

Fudbaleri Crvene zvezde i Bordoa remizirali bez golova u prvom meču baraža za Ligu Evrope. Domaći borbeni i ohrabreni. Gosti rezervisani, sa mislima u revanšu. Više od 40.000 navijača podržalo i bivšeg i sadašnjeg trenera.

Navijači Crvene zvezde ispratili su u četvrtak uveče svoje ljubimce iskrenim aplauzom u svlačionicu. Prvi put ove sezone.

Dlanovima su im čestitali i zahvalili na borbenoj partiji protiv favorizovanog Bordoa, kao i na remiju koji ne daje preveliku nadu pred revanš, ali, što im je važnije - ni ne obeshrabruje.

Aleksandar Janković, naslednik Roberta Prosinečkog, uspeo je da sačuva ekipu od velikih trzavica i potresa u klubu prethodnih dana. Predvođena štoperom Milanom Jovanovićem pokazala je zube rivalu i sprečila ga da se (očekivano?) "prošeta" kroz Ljutice Bogdana.

"Svaki protivnik zaslužuje dozu respekta, ali mi igramo u velikom klubu i nećemo na našem stadionu dozvoliti bilo kome da dođe i pobedi nas", izjavio je posle meča okuraženi Luka Milunović.

Istina, "žirondinci" bi definitivno drugačije pristupili utakmici da su bili domaćini. Bez glavnog kreatora igre Jaroslava Plašila, u većem delu meča želeli su da "otaljaju" posao, čekajući da prođe sat i po igranja.

Ipak, par puta su imali razlog za strah. Naleti Darka Lazovića, Luke Milunovića i Luke Milivojevića u prvom, kao i nespretni pokušaji Natanijela Asamoe i Marka Mirića u finišu dobro su ih "prodrmali" i opomenuli da će morati da posvete veliku pažnju pripremi revanša za sedam dana.

Poučena bolnim ovosezonskim iskustvima, Zvezdina publika ispunila je "Marakanu" tokom meča sa Bordoom bez jasne ideje o trenutnom stanju i mogućnosti svojih ljubimaca.

Turbulentna četiri dana od remija sa Radom, suze Roberta Prosinečkog i beg Evandra, utisak je, nisu poljuljale crveno-beli brod.

"Prosinečki, hvala ti za snagu i energiju koju si uneo u klub, vrata Zvezde su ti uvek otvorena", poručile su Delije bivšeg treneru, a potom pozdravile i sadašnjeg, kome su četiri treninga (poslednji u četvrtak ujutro) bili dovoljni da trgne igrače i spreči potonuće u letargiju.

Izveo ih je na teren motivisane. Iako tehnički podređeni u odnosu na momke iz Francuske, crveno-beli su na momente fanatičnom borbenošću sakrili mane i primorali navijače da kažu: "E, tako se igra za Zvezdu".

Meč je bio "tvrd", sa tek ponekom pravom šansom. Kada bismo brojali mogli bi da izdvojimo tek po dve na obe strane. I to jedva!

Gosti su u 29. minutu prvi zapretili, lukavim pasom Gregorija Sertika "kroz odbranu" i pokušajem Obranijaka. Ipak, šutirao je preko gola.

Domaći su izašli u očekivanom sastavu i donekle izmenjenim pozicijama. Prvi put ove sezone imali smo priliku da po desnoj strani gledamo i Nikolu Mikića (u ulozi beka) i Marka Vešovića (u ulozi veziste). Upravo je s te strane na početku zadavano najviše problema Bordou, iako je najbolja prilika za domaće proizašla iz akcije sa suprotnog dela terena..

Luka Milivojević dotrčao je u 36. minutu do leve ivice kaznenog prostora gostiju, dodao loptu do Darka Lazovića, koji je sa 16 metara šutirao pravo u Karasoa. Bučni aplauzi zaglušili su uši "žirondinaca", ali u tim momentima poletni crveno-beli nisu uspeli da iskoriste trenutak.

Ni u drugom poluvremenu nije viđena drastično drugačija slika. Zvezdaši su leteli po terenu, jurišali na gol pod severnom tribinom, ali kontra Lazovića i Milunovića u 59, odnosno centaršut Dimitrijevića i kašnjenje Mirića u 85. minutu nisu krunisani prilikom.

Janković je do kraja meča pružio priliku za evro debi mladom defanzivcu Urošu Spajiću i Natanijelu Asamoi, koji je na terenu zamenio Darka Lazovića, a u napadu jedinog centarfora Luku Milunovića.

Spajić je u finišu zamenio najboljeg Zvezdinog igrača Milana Jovanovića, koji je zbog žestokog sudara sa Bobanom Bajkovićem bio primoran da napusti teren. Uz ovacije.

Golman domaćih izboksovao je u 73. minutu loptu posle centaršuta iz prekida, jako se sudario sa Jovanovićem i povređen odbranio snažan udarac Obranijaka. I on štoper odmah su tražili pomoć lekara. Posle par minuta su ustali, ali reprezentativac Crne Gore nije mogao da izdrži bol.

U talasima Zvezdinih napada gostima je postalo jasno da ipak neće moći da laganim trkom eliminišu vicešampiona Srbije. Posle beogradskog duela dva tima ostao je utisak da se Zvezdi ove sezone neće ponoviti "epizoda Ren". Da li je lažan saznaćemo za nedelju dana.

Beograd,

stadion: Crvene zvezde

sudija: Undijano Maljenko (Španija)

ZVEZDA: Bajković - Mikić, Maksimović, Jovanović (od 86' Spajić), Mladenović - Mijailović, Milivojević, Dimitrijević - Vešović (od 69' Mirić), Lazović (od 79' Asamoa) - Milunović.

BORDO: Karaso - Sijani, Sane, Marijano, Plani, Tremuline, Ben Halfala (od 56' Dijabate), Gufren, Sertik, Obranjak, Moris-Belaj (od 82' Žusi). 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: