Nazad

LE (kval): Zvezda prošla uz zvižduke

Izvor: Mondo - Nacionalni sport - Petak 27.07.2012 - 14:42

Neubedljivom igrom, koja je nervirala većinu od 27.628 navijača na stadionu, fudbaleri Crvene zvezde eliminisali su Naftan. Posle pobede od 4:3 u Belorusiji, u revanšu na "Marakani" bilo je svega 3:3.

 Zvezda ide dalje, a problemi ostaju!


Kao nikada u svojoj istoriji, fudbaleri Crvene zvezde izborili su evropsku pobedu a da su ispraćeni uvredama, pa je tako Marko Vešović za gol u 90. minutu za konačnih 3:3 čašćen zvižducima. 

Ubrzo se ponovo začulo: "Uprava napolje"!

Sat vremena igrala je Crvena zvezda u 180 kontroverznih minuta protiv beloruskog Naftana i nekako izvukla prolaz u treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrope.

U prvom meču 45 minuta, u drugom svega 15, bilo je dovoljno da tehnički dominantna, ali prepotentna ekipa Roberta Prosinečkog izbaci proste, grube i nepokolebljive Beloruse.

Posle pobede od 4:3 u Vitebsku, pred 27.628 navijača na "Marakani" bilo je nerešeno: Crvena zvezda - Naftan 3:3 (2:1). 

U 15. minutu, u toku potpune opsade gola gostiju, crveno-beli vodili su već 2:0 lepim pogocima Filipa Kasalice i Miloša Dimitrijevića. Zašto su onda stali i ispomerali linije tima, razbili sopstvenu igru na komade, to samo oni znaju.


Kao i prvom meču, za katastrofalan pad u igri bili su kažnjeni, ali zbirno - nedovoljno za eliminaciju. Stoga, sa gorkim ukusom u ustima, Crvena zvezda spremaće se za utakmicu sa kiparskom Omonijom već 2. avgusta na istom mestu i potom revanš za sedam dana u Nikoziji.

Do tada, ostaje veliko pitanje (ili zebnja) da li u sedam dana Robijev tim može da podigne formu dovoljno da izbaci najtrofejniji tim Kipra. Ovo protiv Naftana u dva meča, sa svim usponima i padovima, teško da će biti dovoljno...

 

(foto: MN Press)

Navijači Crvene zvezde došli su prvi put ovog leta na Topčidersko brdo da vide novu epizodu "Ventspils", radovali se ubedljivoj pobedi svog tima i verovali u reči Roberta Prosinečkog da je drugo poluvreme u Vitebsku bilo samo "trenutna oscilacija".

Kući su otišli zabrinuti.

Iako su njihovi ljubimci već posle 15 minuta vodili 2:0, ubrzo su dopustili neveštim i borbenim momcima iz Novopolocka da igraju fudbal na jedini njima znan način - presingom i žestokom borbom. I da dođu do rezultata!

"Crna rupa" u koju su zvezdaši upali posle pogotka Miloša Dimitrijevića umalo ih je progutala. 

Sorokin u 22, Naumov u 58. i Kovalenko u 85. minutu pogurali su golovima crveno-bele ka eliminaciji iz kvalifikacija za Ligu Evrope, ali su ih odatle izvukli umor i neznanje Belorusa, kao i Marko Vešović, golom u poslednjim trenucima meča. 

Iako je Crnogorac zatresao mrežu Dovgala, navijačima kojima se okrenuo nije bilo do slavlja. 

Umesto pesme, stadionom su odjekivali horski zvižduci, skandiranje "Uprava napolje", "Lukiću odlazi" i "Dragan Džajić". 

Ista slika viđena je i po odlasku Zvezdinih prvotimaca u svlačionicu, iako su im isti navijači samo sat i po ranije (opravdano) aplaudirali!

 

Ekipa Roberta Prosinečkog uspela je da počne meč prema planu svog trenera.

Filip Kasalica pogodio je mrežu gostiju u 10. minutu, na sjajan pas Evandra Goebela "iz dubine". Istrčao je pred golmana gostiju i udarcem po zemlji poslao loptu u mrežu. 

Ekipa Naftana, očekivano zbunjena bučnom atmosferom, stala je na svoju polovinu i posmatrala napade domaćih. Zbunjenost odbrane Belorusa crveno-beli su ponovo iskoristili u 15. minutu.

Miloš Dimitrijević iskoristio je pas Darka Lazovića posle centaršuta sa leve strane i sa ivice šesnaesterca pogodio donji levi ugao gola gostiju. 

Navijači su iščekivali goleadu, a Zvezda je stala. Iako je do tog momenta ređala šanse "kao na traci", gosti su se pribrali, prvi put prešli na suparničku polovinu terena i dali gol!

Roman Sorokin istrčao je u 21. minutu kontru, utrčao u kazneni prostor domaćih po levoj strani, "zalomio" Nikolu Mikića i matirao Bobana Bajkovića! 

Ekipa iz Novopolocka delovala je konkretnije i iskoristila pad u igri domaćih. Crveno-beli, sem nekoliko individualnih poteza, do odlaska na odmor nisu igrali prema zamisli Roberta Prosinečkog, što su prvotimci Naftana prepoznali i nevešto pokušali da iskoriste. Ipak, nisu imali znanja da izjednače.

Do kraja prvog dela utakmice malo je detalja zaslužilo da se nađe u izveštaju, sem pokušaja do tada raspoloženog Evandra Goebela u 41. minutu - tukao je sa oko 20 metara, ali je lopta prošla nekoliko santimetara pored stative.

Drugo poluvreme donelo je i prve zvižduke.

Ekipa Roberta Prosinečkog još je delovala bezidejno. Još jednom je demonstrirala "igru bez igre": unazad, pa u širinu, pa unazad, pa u širinu. Naftan je i to umeo da kazni.

Već u 58. minutu Nikita Naumov iskoristio je još jednu slabu reakciju Zvezdine odbrane i "ukucao" loptu u Bajkovićevu mrežu. Ubrzo je moglo da bude i 3:2 za Beloruse...

 

... da je Ihar Truhov u sledećem napadu bolje udario loptu volej udarcem. Crnogorski čuvar mreže bio je na mestu i, bar na neko vreme, sprečio totalnu paniku među svojim "prvim saradnicima" u zadnjoj liniji.

Kasalica je posle nekoliko akcija pokušao da pogotkom iz daljine donekle popravi loš utisak, ali je pogodio samo prečku i nagovestio nova uzbuđenja. I nervozu.

Povišena tenzija najpre je bila vidljiva u suludom potezu kapitena Naftana Nikite Bukatika. Iako kažnjen žutim kartonom, nastavio je da bije i bije Zvezdine igrače, pa je u 68. minutu opravdano zaradio isključenje zbog grubog starta nad Evandrom. 

A potom su Belorusi i poveli.

Ni igrač više na terenu nije pomogao Zvezdi da konačno "prelomi" meč i mirno ga privede kraju. 

Evandro je u 85. minutu izgubio loptu, gosti je spretno poslali do Serheja Kovalenka, koji je sačuvao mir i lako doveo svoj tim u vođstvo.

Opisana dešavanja na tribinama prethodila su akciji domaćih koju je krunisao Marko Vešović preciznim udarcem kraj leve stative, za navijačima nedovoljnih 3:3.

Neslavan kraj premijere novih crveno-belih dresova, sa ušivenom simboličnom i, očigledno, nepročitanom porukom na kragni:

"Igraj i bori se!" 

BEOGRAD. Stadion Crvena zvezda. Gledalaca: 25.000. Sudija: Said Enjimi (Francuska). 

CRVENA ZVEZDA (4-3-2-1): Bajković - Mikić, Maksimović, Krneta, Mladenović - Dimitrijević (od 78' Kadu), Milivojević (od 62' Mijailović ), Evandro - Lazović, Milunović (od 85' Vešović) - Kasalica.

NAFTAN (4-4-2): Dovigalo - Naumov, Harbačov, Berezovski, Obrazov - Kobec, Truhov, Bukatkin, Sorokin - Černič, Gavrujško.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: