Nazad

LŠ (kval): Kišni čovek Nemanja Tomić

Izvor: Mondo - Nacionalni sport - Sreda 25.07.2012 - 11:23

Partizanov vezista postigao dva gola u revanšu sa Valetom. Mitrović debitovao golom za konačnih 3:1. Strelac za goste - Mifsud.

  Partizan je ostvario pobedu i u revanšu drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona. Posle 4:1 na Malti, u utorak uveče u Humskoj 1 pred oko 12-13 hiljada gledalaca savladao je Valetu - 3:1 (1:0).

Sada crno-beli mogu da se okrenu protivniku u trećem kolu, a to će, izvesno je, biti najbolji kiparski tim, AEL iz Limasola, koji će revanš sa Linfildom igrati u sredu uveče (20,45) posle ubedljive pobede kod kuće - 3:0."Parni valjak" je u drugom okršaju sa Maltežanima "vukao" Nemanja Tomić. Postigao je dva gola. Kao i nedelju dana ranije u Valeti u ranoj fazi je "načeo" goste, a onda je i razmrdao svoju ekipu nedugo pošto je Valeta izjednačila.


Tomiću očigledno prijaju letnji evropski izazovi, jer je bio ključni igrač Partizana i pre godinu dana. Tada se "štedeo" u duelima sa Škendijom, ali je zaređao golove u oba meča sa Genkom i prvom sa Šamrokom.

Pored Dnjepra i jedan bundesligaš je zainteresovan za 24-godišnje krilo Partizana. Pitanje je da li će crno-beli moći da ga zadrže i računaju na njega 1. i 8. avgusta u dvomeču sa Kipranima.

Ako je Tomić i navikao na pogotke na evropskoj sceni, njegov sedam godina mlađi kolega Aleksandar Mitrović nije i zato će megdan sa Maltežanima pamtiti do kraja života. Naime, omladinski reprezentativac Srbije dobio je priliku da debituje za prvi tim Partizana, trener Vladimir Vermezović uveo ga je u igru u 64. minutu, a samo devet minuta kasnije postigao je "prvenac".

 

Kiša je sve vreme osvežavala aktere, a gledano sa aspekta Partizanove igre, mnogo toga je podsećalo na prvi duel na Malti. Ne i sa rezultatske tačke gledišta.

Rano su crno-beli preko Tomića poveli, konce igre držali u svojim "nogama", stvarali šanse. Valjda svesni da su mnogo jači, kao i prošlog utorka, opustili su se u prvom delu drugog poluvremena što je iskusni Majkl Mifsud iskoristio i izjednačio.

I onda su se prenuli igrači Vladimira Vermezovića, preciznije učinio je to Tomić golom za 2:1. Na kraju, pobeda srpskog prvaka mogla je da bude i ubedljivija od konačnih 3:1.

Za crno-bele je važno da su odradili posao u drugom kolu, dopisali još koji poen sebi i Srbiji na listi UEFA, a što im je najvažnije svi su utakmicu završili zdravi.

Mogao je Lazar Marković da preduhitri Tomića kada se u šestom minutu lepo namestio i lukavo šutirao, ali je pogodio prečku. Zato je crno-bela "sedmica" četiri minuta kasnije pogodila mrežu.

Tomić je i započeo akciju uploslivši Nikolu Aksentijevića na desnom krilu, a on mu je uzvratio idealnim centaršutem, pa je Tomiću preostalo samo da se "pokloni" na petercu - 1:0.

Saša Marković je pokazao da prelepi golovi iz daljine postignuti na pripremama nisu slučajni kada je u 17. minutu "uhvatio" volej sa 30-ak metara...

Mogao je i Stefan Babović da povisi na 2:0, u 36. minutu. Posle centaršuta Vladimira Volkova iskoristio je smušenost gostujuće odbrane da dođe do lopte i šutne, ali nije imao sreće. Ona se od jedne stative odbila do druge, ali preko gol-crte nije htela.

Odmah zatim Aksentijević je pogodio stativu, a u sledećem minutu grčki sudija Anastasios Sidiropulos pokazao je Saši Iliću žuti karton zbog simuliranja umesto da dosudi penal zbog prekršaja golmana Krula.

Tomić je zamalo bio precizan i u finišu prvog poluvremena kada je pobegao zadnjoj liniji Valete, ali je otišao previše iskosa, pa je pucao pored gola...

U prvom poluvremenu šampion Malte zapretio je samo jednom, posle pola sata igre kada je Barbosa odlično tukao, a mladi golman Nikola Petrović napravio paradu i prosledio loptu u korner.

Tek što su se igrači vratili sa odmora ponovo je Lazar Marković probao da lukavstvom savlada Krula, ali opet nije uspeo.

I onda, kao i u Valeti, usledio je pad u igri Partizana. 

Da nije "mačji kašalj" najopasniji igrač malteškog kluba Majkl Mifsud pokazao je kada je naterao Miloša Ostojića na grešku, ali je nije iskoristio, jer se mladi štoper Partizana ispravio. Ali, spasa crno-belima nije bilo u 60. minutu.

Barbosa je oduzeo loptu Baboviću i proigrao Mifsuda, strelca gola za Valetu i na Malti, koji je rutisnki izvršio "egzekuciju" sa 14 metara - 1:1.

Babović je mogao da se iskupi za grešku pet minuta kasnije kada ga je Lazar Marković sjajno uposlio u kontri, ali je iz povoljne pozicije šutirao u Krula.

Zato je dva minuta kasnije Tomić postavio stvari na svoje mesto. Opalio je sa 25 metara snažno i precizno, golman Valete je zakačio loptu, ali nedovoljno da spreči novo vođstvo domaćina - 2:1.

Pobedu Partizana potvrdio je Mitrović u 73. minutu. Posle akcije u kojoj je Nikola Aksentijević sjajno prošao do gola i šutirao, lopta se odbila do mladog centarfora, koji je smireno ubacio u mrežu.


I drugi omladinski reprezentativac iz Humske Ninković je dva puta oprobao udarac, u finišu je Saša Marković bio u prilici, ali je ostalo 3:1.

Vermezović je posle prvog meča sa Valetom najavio da će u revanšu ukazati šansu "mlađoj gardi", ali je od toga odustao. Napravio je samo dve izmene u sastavu.

Opredelio se da pred gol pošalje mladog Nikolu Petrovića, umesto Vladimira Stojkovića koji je posle porodične tragedije propustio nekoliko treninga. Takođe, u prvom timu je bio kapiten Saša Ilić, koji je u Valeti počeo kao rezerva dok se Goran Lovre nije povredio.

Crno-beli su sada obezbedili bar još četiri evropske utakmice. U slučaju trijumfa u trećem kolu kvalifikacija naći će se u plej-ofu za Ligu šampiona. U suprotnom, preseliće se u plej-of za Ligu Evrope.

PARTIZAN: Petrović - Aksentijević, Ostojić, Ivanov, Volkov - Saša Marković, Babović (od 66. Vukić) - Lazar Marković, Saša Ilić, Tomić (od 77. Ninković) - Stefan Šćepović (od 64. Mitrović).

VALETA: Krul, Azopardi, Barbosa, Bareto, Borđi, Brifa, Karuana (od 46. E. Agius), Da Silva, Roča (os 51. Feneč), Falzon (od 85. Ž. Agius), Mifsud.

 

NOVINAR MONDA UVODIO IGRAČE PARTIZANA

Nova sezona - novo obezbeđenje na stadionu Partizana.

A, kada je tako onda po pravilu dolazi do problema, ali ne sa navijačima, već sa sadašnjim i bivšim igračima, dugogodišnjim radnicima u klubu, novinarima... 

Najinteresantnija dešavanja dogodila su se na ulazu u ložu na istočnoj tribini. Mladić obucen u jarko narandžastu uniformu našao se u problemu kada su počeli da stižu igrači i ostali višegodišnji posetioci Partizanovih utakmica.

U jednom trenutku pojavio se golman Živko Živković koga redar očigledno nije prepoznao, ali je na objašnjenje izveštača MONDA da je reč o golmanu Partizana, Živković ipak pušten da uđe u ložu. Slična situacija desila se i sa Stefanom Savićem, Darkom Brašancem...

Takođe, problem je nastao sa novinarom, koji je, zamislite, želeo da dođe do radnog mesta sa kišobranom u ruci. Ulaz mu nije bio dozvoljen dok ne ostavi kišobran, pa se kolega otišao sa stadiona.

Navijačke frakcije su i dalje podeljene, a "Zabranjeni" su bili smešteni na Severu. Oni su, uz podršku sa Istoka skandirali protiv uprave kluba.

Iz lože na Zapadu utakmicu su gledali predsednik FSS Tomislav Karadžić, selektor Siniša Mihajlović, izaslanici AEL-a...

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: