Nazad

Mogu li "orlovi" kao u Konstanci 2009?

Izvor: Mondo - Nacionalni sport - Utorak 04.09.2012 - 16:09

Fudbalska reprezentacija Srbije sprema se na put u Škotsku, u Glazgov, gde će utakmicom protiv domaće selekcije u subotu od 16 časova započeti duge i teške kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine.

 Nemaju mnogo statistički ohrabrujućih podataka da spakuju u torbe momci Siniše Mihajlovića pred duel sa tradicionalno tvrdom i neugodnom reprezentacijom, koja je u poslednjih 14 mečeva doživela samo četiri poraza i to od Brazila, Republike Irske, Španije i SAD.

 
Jer...
 
Još od 28. marta 2009. godine i utakmice kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi 2010, reprezentacija Srbije nije zabeležila pobedu u gostima, u zvaničnoj utakmici, a da je protivnik bila respektabilna reprezentacija. Od 2:3 u Konstanci, protiv Rumuna, do danas, "orlovi" su u kvalifikacijama za svetska i evropska prvenstva pobedili samo Farska Ostrva dva puta i Severnu Irsku jednom.
 
I ne samo to... U poslednjih deset mečeva, što prijateljskih što takmičarskih, računajući od pobede nad Farskim Ostrvima u Beogradu 6. septembra prošlge godine (3:1), Srbija je odigrala deset utakmica, pobedila samo Jermeniju na turniru na Kipru (1:0), u februaru ove godine, upisala tri remija i šest poraza.U tom periodu postigli smo četiri gola, a samo jedan na poslednjih pet mečeva, tokom kojih smo izgubili četiri i odigrali nerešno sa Republikom Irskom nedavno u Beogradu. Naravno, bilo je 0:0.
 
Osim suvog kvaliteta naših fudbalera, u pojedinačnom smislu, kao i vere u to da će Mihajlović "isfurati svoju priču", zbiti nacionalne redove, ujediniti navijače u podršci (što je možda i najteže) i probuditi zagubljeni patriotski duh, malo toga može da nam uliva nadu da ćemo u Brazil poslati nacionalni tim, spreman za novi nastup na Mundijalu.
 
 
Prvih 90 minuta na "Hempden Parku" reći će nam dosta, ali ne i sve, jer su kvalifikacije duge i vreme je ono što je pre svega potrebno Mihajloviću na putu podmlađivanja i ujedinjenja reprezentacije. Ipak, izgubljeni bodovi na startu mogli bi da budu nenadoknadivi kasnije, jer se nalazimo u izuzetno jakoj grupi sa Hrvatskom, Belgijom, Velsom i Makedonijom.
 
Škoti?
 
Tradicionalisti. Disciplinovani. Tvrdi. Neumorni. Sa selektorom Krejgom Livajnom, koji vodi selekciju od 2009. godine, igraju sve bolje. Livajnov skor je 10-3-7 u svim mečevima, što predstavlja 50 odsto uspešnosti, ali već smo naveli da su samo četiri puta poraženi u poslednjih 14 mečeva. U 2012. godinu remizirali su sa Slovenijom u gostima 1:1, izgubili od SAD takođe u gostima i to 5:1 i pobedili Australiju kod kuće 3:1.
 
Nikada se Srbija i Škotska nisu sastajale, ali kao Jugoslavija, igrali smo protiv "škrtica" osam puta, pobedili samo jednom, pet puta remizirali i dva puta gubili.
 
 
Nešto češće posećujemo velika takmičenja od njih, koji EURO nisu igrali od 1996. godine i "silaska" u Englesku, a od poslednjih pet Mundijala, otišli su samo na onaj u Francuskoj 1998. godine. Dakle, 14 godina nema ih velikim takmičenjima, a na nama je da ih ostavimo sa strane i posle 2014. 
 
Prvi golman fudbalske reprezentacije Srbije Vladimir Stojković rekao je da uoči meča sa Škotskom na startu kvalifikacija za prvenstvo sveta u Brazilu 2014. godine razmišlja samo o pobedi.
 
"Niko od nas neće krenuti u Škotsku sa idejom da osvoji bod ili da odigramo dobro, a izgubimo. Verujemo u pobedu, ne mogu da kažem da bih bio zadovoljan sa četiri boda iz mečeva sa Škotskom i Velsom", rekao je Stojković na konferenciji za medije u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: