Nazad

Olimpijci, može li gore?

Izvor: Mondo - Nacionalni sport - Ponedeljak 06.08.2012 - 19:22

Srpski sportisti nisu blistali u prvoj polovini Olimpijskih igara u Londonu, a u nedelju i ponedeljak doživeli su potpuni fijasko. Vaterpolisti brane čast u ekipnim sportovima.

  Kada je u subotu Ivana Maksimović osvojila srebro (drugu medalju za Srbiju), vaterpolisti pobedili SAD, rukometaši Južnu Koreju, a odbojkaši odigrali odličnu utakmicu protiv Brazila i izgubili 2:3, pomislili smo da za naše sportiste dolaze bolji dani na Olimpijskim igrama u Londonu.

Optimizam je porastao i zbog činjenice da su nas u nedelju čekale i borbe za medalje - u streljaštvu i tenisu.

Uf, kako smo se prevarili. Ništa se nije popravilo, samo je krenulo još strmoglavije, u potpunu propast (ako se gleda iz ugla navijača)...

Glavni favorit našeg olimpijskog tima za odličje, Novak Đoković, nije uspeo da osvoji ni bronzu, jer ga je u meču za medalju zasluženo pobedio Huan Martin del Potro. Nole je olimpijski Vimbldon završio sa dva poraza rezultatom 0:2, bez ijednog napravljenog brejka. Kuriozitet u vrlo lošem trenutku. 


Tako smo nadmetanja u sportu od kojeg smo mnogo, možda i najviše očekivali pre početka Igara, završili sa jednim polufinalom i četvrtim mestom.

U prepodnevnim satima nismo imali sreće. Andrija Zlatić imao je bronzu u rukama. Do druge olimpijske medalje delio ga je jedan hitac u finalu. Ali, ponestala mu je koncentracija i upravo u poslednjoj seriji pucao je najlošije. Dovoljno tek za šesto mesto. Šteta!

Još jedan od favorita za medalju (prema najavama pre početka LOI), Damir Mikec, u dve discipline u kojima je učestvovao nije stigao do finala.

Od veterana Dragutina Topića nije se očekivalo da uđe u borbu za medalje ili među 12 najboljih u skoku u vis. Ali, svetski juniorski rekorder (2,39) mogao je barem preko 216 centimetara u kvalifikacijama. Topić je tri puta rušio lestvicu na toj visini i među prvima se oprostio od takmičenja.

Dobro, preživeli smo nedelju.

A, da. Tačno oko ponoći odbojkašice su porazom od Brazila završile svoje komično izdanje na turniru. Sa prikazanom igrom verovatno ne bi stigle ni do četvrtfinala na Balkanskom prvenstvu. Tačno je da su bile nekompletne, ali to ne može da bude opravdanje za ono što smo videli u Londonu. Izostalo je žara, borbe, htenja... 


Možda ćemo u ponedeljak, ključnog dana za dva muška ekipna sporta (rukomet i dobojku), imati više sreće i znanja, pomislili smo.

Razočaranje je bilo potpuno već oko 14 sati.

Ritam neuspeha nije narušen!

Kajakaš Marko Tomićević i strelac Nemanja Mirosavljev u prepodnevnim satima krenuli su u lov na medalje (do tog zaključka došli smo čitajući dvevnu štampu). Rezultati njih dvojice tokom sezone, ako ništa drugo, bili su najmanje na nivou olimpijskih finala.

Pogađate! Nisu bili ni blizu da se umešaju u borbu za medalje. Naš favorit na jezeru Iton bio je poslednji u polufinalu, sa čak 13 sekundi sporijim vremenom od onog koje je postigao u kvalifikacijama (druge vreme).

Poznata engleska kladionica "Vilijam Hil" proglasila je Mirosavljeva za trećeg favorita na Olimpijskim igrama u trostavu MK puškom. I logično, jer je Novosađanin drugi na svetskoj listi. 


Ali, Nemanja je upucao tek 23. mesto. Podbacio je kada je bilo najvažnije ili je za neuspeh bila kriva "stara puška", kojoj četvorogodišnji mandat ističe baš u ovo neko vreme.

Dok su kajakaši (Tomićević nije bio jedini) i strelac vojevali bitke u Londonu, na drugom kraju prestonice Engleske, rukometaši su ispuštali, kako su je sami ocenili, istorijsku priliku da se plasiraju u četvrtfinale. Mađari su bili jači.

Ma, Mađari su bili mnogo bolji!

Srbija je tako na drugom velikom takmičenju od kako je selektor Veselin Vuković (ako se izuzme Evropsko prvenstvo na svom terenu) završila turnir bez pobede protiv evropske selekcije!


Za samo pola godine "orlovi" su nas doveli od euforičnog do potpuno razočaravajućeg stanja. Ništa novo od njih.

Novost su nam priredili odbojkaši.

Prvi put od kada su se 1995. pojavili na svetskoj sceni nisu prošli grupu na nekom velikom takmičenju (SP, EP, OI). Baš kao i koleginice, u London su stigli sa titulom evropskih prvaka, ali ih je poraz od Nemaca (2:3, vodili 2:0) koštao plasmana među osam najboljih. Pokušali su taj kiks da isprave protiv Brazila i Rusa. Međutim, nisu to bile prilike za vađenje. Postojala je šansa protiv "karioka" (2:3), dok nas je "zbornaja" za nešto više od sat vremena počistila sa olimpijskog turnira.

Dobro, barem su bili bolji od Tunisa (3:1) i nisu poslednji u grupi.

Ženski četverac k-500 - Antonija Nađ, Antonija Horvat-Panda, Marta Tibor i Renata Major Kubik - ostvario je sedmo vreme u polufinalu i ostao bez plasmana u finale.

Marina Munćan, srpska rekorderka na 1.500 metara, zabeležila je vreme 4:11,25, što je daleko lošije od njenog najboljeg rezultata (4:06,48). Ali, ona nije imala ni sreće, jer se nalazila u daleko težoj grupi, pa su plasman u finale ostvarile atletičarke sa lošijim vremenima.

Vaterpolistima ostaje da sačuvaju ugled, a valjda epidemija neuspeha neće stići i do njih. Za sada je zaobišla - Velimira Stjepanovića, Emira Bekrića, Asmira Kolašinca, Zlatića, Maksimovićevu, Čavića.

Danas su u London otišli desetobojac Mihail Dudaš i još neki kajakaši. Uglas kažu da pucaju od snage - samo da ne puknu i na borilištima.

Više nas ništa ne može iznenaditi...

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: