Nazad

Omladinci i omladinke pred EP: U boj!

Izvor: Mondo - Nacionalni sport - Petak 29.06.2012 - 14:12

Omladinske reprezentacije Srbije, u muškoj i ženskoj konkurenciji, boriće se prvih dana jula na evropskim prvenstvima u Estoniji i Turskoj. Zoran Marić: "Ni reč o odluci Partizana".

"Ono što se dešavalo proteklih dana na relaciji Partizan - Fudbalski savez Srbije je prošlost, to je iza nas. Razočarani smo, ali sada se okrećemo onome što je ispred nas", bilo je sve što je selektor omladinske reprezentacije Srbije Zoran "Džimi" Marić rekao i želeo da kaže u vezi sa odlukom srpskog šampiona da ne pusti sve tražene igrače za EP u Estoniji.

Ispravan stav selektora igrača do 19 godina, jer na neke stvari ne može da utiče, niti može da ih ispravi. Nikola Aksentijević i Lazar Marković otišli su sa Partizanom na pripreme u Sloveniji, dok će njihovi vršnjaci i drugovi vojevati bitke na Evropskom prvenstvu u Estoniji, sa Francuskom, Engleskom i Hrvatskom.

Svima je, naravno, krivo što Srbija neće biti u najjačem sastavu, pa i Aksentijeviću i Markoviću. Ipak, koga nema bez njega se može. Uostalom, to je jedina ispravna filozofija u ovom trenutku. Evropsko prvenstvo počinje za četiri dana!

"Nije sporno da smo očekivali i nadali se pozitivnom raspletu događaja. Ja imam svoje mišljenje o onome što nas je mučilo prethodnih dana. I igrači su me pitali šta se dešava, da li ćemo biti kompletni...Ono što je dobro u celoj priči je da to ostane iza nas, tu su momci koji će igrati i svi zajedno ćemo probati da damo maksimum svojih kapaciteta. Jedino tako možemo da se nadamo uspehu. Aksentijević igra na poziciji koja je za nas problematična. Ali, nemam ni snage, ni volje, ni želje da pričam o tome. Za mene je to završena priča. Okrećemo se onome što je ispred nas i sa ovime što raspolažemo idemo u borbu", rekao je selektor omladinske reprezentacije.

U tu borbu, na terenu, srpske omladince predvodiće Srđan Mijailović sa kapitenskom trakom na ruci. Pre samo mesec dana debitovao je za A tim. Ali, za njega nije problem to što je "omirisao" veliku pozornicu, pa sada mora da se vraća na "malu". Štaviše.

"Bio sam presrećan kada sam debitovao za A tim, ali sam i sada isto tako srećam što sam sa svojim drugovima iz generacije. Naravno da ću pružiti maksimum i pokušatio da dokažem da sam zaslužio poziv u A tim", rekao je Mijailović.

Omladinci će igrati od 3. do 15. jula na EP u Estoniji. Biće u grupi B sa Francuskom (3. jul, penos na Eurosport), Engleskom (6. jul) i Hrvatskom (9. jul). Prema nekim kalkulacijama, biće dovoljna jedna pobeda se ostvari plasman na Svetsko prvenstvo u Turskoj (igrači do 20 godina). Odnosno, šest od osam reprezentacija sa ovog EP igraće u Turskoj naredne godine.

"Dovoljna će nam biti i jedna pobeda da se plasiramo na SP, ali to ne znači da nemamo veće ambicije", rekao je selektor, a Mijailović se nadovezao: "Idemo da se nadigravamo i ako budemo na nivou igara iz drugog dela kvalifikacijama možemo do polufinala. I ako budemo treći u grupi to neće biti neuspeh".

Za razliku od omladinaca i njihovog vođe sa klupe, koji su umereni optimisti, selektor omladinki MIlan Rastavac i kapiten Nevena Damjanović idu na EP u Tursku (Antalija) da uzmu medalju!

Prvi put u istoriji srpskog fudbala jedna ženska selekcija igraće na završnom turniru Starog kontinenta. Ali, bez obzira na neiskustvo, na izuzetno tešku grupu i jake rivale, one su spremne kao zapete puške i žele medalju i to ne kriju!


"Ostvarili smo istorijski plasman na EP i to je već samo po sebi uspeh, ali atmosfera u našem timu je odlična i ubeđena sam da ćemo osvojiti medalju!", kaže Nevena.

I selektor Rastavac ima isto mišljenje:

"To što imamo kontinuirani rad u omladinskoj selekciji vidimo kao zalog za dobar rezultat na EP. Pripreme smo imali samo osam dana i jasno je da za to vreme ne može mnogo da se uradi, ali imali smo odličnu saradnju sa trenerima naših klubova i oni su nam pomagali tokom sezone i radili po posebnim programima. Prvi put smo na završnom turniru i zactali smo da tamo odemo i vrati,o se sa medaljom!".

Evropsko prvenstvo za omladinke u Antaliji počinje 2. a biće završeno 14. jula. Srbija je u Grupi B sa Španijom (2. jul), Švedskom (5. jul) i Engleskom (8. jul).

Reč je o, trenutno, najboljim reprezentacijama u Evropi u tom uzrastu. Ali, to ne plaši srpske devojke i njihovog selektora.

"Igraćemo sa najboljim i uživaćemo u tome i pokušati da ostvarimo cilj", rekao je Rastavac.

Kakva pobednička filozofija! Odavno to nismo čuli u srpskom reprezentativnom fudbalu. Svaka čast i do pobede!

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: