Nazad

ORLOVI: Početak bez Raduljice i Rakovića!

Izvor: Mondo - Nacionalni sport - Ponedeljak 09.07.2012 - 15:18

Na pripreme za kvalifikacije Evrobasketa 2013 došlo 19 igrača. Selektor nema informacije o Rakoviću i Raduljici, Krstić i Micov do daljeg van stroja. Novi pomoćni trener Nikola Lazić.

Novo reprezentativno leto, dugo 65 dana, za najbolje srpske košarkaše je počelo okupljanjem u hotelu "Zira"!

Umesto da ih gledamo na Olimpijskim igrama u Londonu, navijaćemo da se u konkurenciji Izraela, Crne Gore, Estonije, Slovačke i Islanda plasiraju na neko od prva dva mesta u grupi, što bi značilo da ćemo učestvovati na Evropskom prvenstvu 2013. godine u Sloveniji.

Put do Evrobasketa pronaći će i četiri najbolje od ukupno šest trećeplasiranih selekcija, tako da prolaz Srbije "na papiru" ne bi smeo da dođe u pitanje.

Ali, upravo u iznenađenjima se krije čar košarke i sporta uopšte, a najsvežiji primer dali su Nigerijci, pobedivši Grke u ključnom meču kvalifikacionog olimpijskog turnira u Venecueli!

Selektoru Dušanu Ivkoviću u nedelju uveče javila su se devetnaestorica sa spiska pozvanih igrača, izostala su dvojica - centri Milan Raković i Miroslav Raduljica, dok su Nenad Krstić i Vladimir Micov došli sa povredama i zato ih očekuju dodatni lekarski pregledi, sa ciljem da što pre budu osposobljeni za normalan rad.

"Moje je bilo da, gledajući takmičarsku formu, pozovem najbolje igrače i napravim selekciju koja može da nam garantuje da ćemo se kvalifikovati za EP", rekao je Ivković.

"Želeli smo i ja sam zaista očekivao da će se odazvati svi igrači. Što se tiče Rakovića i Raduljice, nadam se da ću narednih dana imati priliku da razgovaram sa njima, jer sada stvarno ne znam zbog čega se nisu pojavili".

Podsetimo da su se na prvom Ivkovićevom spisku našla 24 košarkaša, zatim je saopšteno da na pripreme neće doći povređeni Novica Veličković, Kosta Perović i Stefan Marković, kao ni Andreja Milutinović i Mladen Jeremić, dok su naknadne pozive dobila dva Vladimira - Micov i Štimac.

"Ne treba isključiti mogućnost dodatnih poziva", odgovorio je selektor na pitanje novinara.

TRENUTNO PRISUTNI

bekovi: Miloš Teodosić (CSKA), Milenko Tepić (Kahasol), Aleksandar Rašić (nema klub), Danilo Anđušić (Partizan mt:s), Nemanja Jaramaz (Bijela), Nemanja Nedović (Lijetuvos Ritas), Ivan Paunić (Bolonja);

krila i krilni centri: Vladimir Micov (CSKA), Marko Kešelj (Olimpijakos), Nemanja Bjelica (Kaha Laboral), Vladimir Lučić (Partizan mt:s), Duško Savanović (Efes), Zoran Erceg (CSKA), Milan Mačvan (Makabi), Dragan Labović (Nižnji Novgorod);

centri: Nenad Krstić (CSKA), Dejan Musli (Kaha Laboral), Mile Ilić (Crvena zvezda Diva) i Vladimir Štimac (Olin).

Pored Vlade Vukoičića i Gorana Topića, za koje je ranije rečeno da će u stručnom štabu zameniti Dušana Gvozdića i Sašu Nikitovića, selektoru će pomagati i nekadašnji strateg Vojvodine Nikola Lazić, koji će zauzeti mesto Aleksandra Kesara (mada je bio najavljen Dragan Nikolić iz BKK Radničkog).Dušan Ivković ponovio je da su motiv i takmičarski cilj nacionalnog tima vrlo jasni, ali da pored plasmana na EP očekuje i internacionalnu afirmaciju sedmorice debitanata.

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Đilas svoje obraćanje je počeo zahvalnicom igračima koji su došli na "prozivku".

"Dužni smo da kažemo veliko hvala onima koji su svoje slobodno vreme i odmor sa porodicama žrtvovali zarad interesa reprezentacije. Ponosni smo i što imamo selektora kao što je Duda, pod čijim vođstvom bi trebalo prvo da se plasiramo na EP, a onda i da odigramo to takmičenje i osvojimo medalju", jasan je bio Đilas.

"Orlovi" će prvih nedelju dana provesti u Beogradu, na uobičajenim testovima fizičke spreme i uvodnim treninzima u dvorani Sport eko.

Selidba u Vršac predstoji im 16. jula, gde će posle još sedam dana rada imati prve tri provere - sve sa Letonijom.

"U Vršcu ćemo sprovesti udarnu fazu ovih priprema. Radićemo vrlo intenzivno, tako da kroz treninge i kasnije kroz utakmice budemo maksimalno spremni za gostovanje Islandu 14. avgusta".

Uslediće nastavak uigravanja kroz brojne prijateljske mečeve i turnire u Beogradu, Banjaluci, Rogaškoj Slatini i Ljubljani.

Start kvalifikacija zakazan je za 14. avgust, dok je poslednji od 10 mečeva, protiv Izraela, na programu 11. septembra u Beogradskoj areni. 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: