Nazad

PLEJ-OF: Partizan mt:s opet šampion!

Izvor: Mondo - Nacionalni sport - Subota 16.06.2012 - 11:33

Crno-beli u ekstremno teškim uslovima u Železniku savladali Crvenu zvezdu i slavili u finalnoj seriji sa 3:1 - 86:82 (28:21, 20:21, 17:18, 21:22).

Gotova je još jedna košarkaška sezona u Srbiji...

Kakva je bila uvertira četvrte utakmice finala plej-ofa i kako je sve izgledalo u prvoj četvrtini, sama činjenica da je sve okončano bez velikih incidenata, razlog je da kolektivno ispustimo uzdah olakšanja.

Svi mi, pogotovo Crvena zvezda Diva, kao organizator meča, a ponajviše Superliga i Košarkaški savez Srbije, zbog toga što je finale moralo da se seli iz dvorane Pionir, gde su ipak znatno optimalniji tehničko-bezbednosni preduslovi za organizaciju ovako važne utakmice.

Na kraju, slave momci u crno-belim dresovima, neverovatni 11. put zaredom, a ukupno 19. put!

Poslednji put je neko drugi (Budućnost) bio prvak države još 2001. godine, kada se ona zvala SR Jugoslavija. U eri Srbije i Crne Gore i zatim samostalne Srbije, suvereno vlada klub iz Humske 1!


Namučili su Svetislav Pešić i košarkaši Zvezde "večitog rivala", bili ravnopravni tokom čitavog finala, ali je u petak - a i generalno - prevagnuo veći Partizanov kvalitet i mnogo bogatije iskustvo igranja jakih mečeva i neizvesnih završnica.

Četvrti okršaj za titulu "častio" je publiku sa nekoliko velikih preokreta, a crno-beli su trijumfovali rezultatom 86:82, po četvrtinama 28:21, 20:21, 17:18, 21:22.

Ispada da je odluka pala već u prvih 10 minuta i da domaćin u nastavku nije uspeo da stigne tih "minus sedam", ali naravno da nije tako.

Opišimo završnicu!

Zvezda je u 36. minutu vodila 74:71, Partizan napravio seriju od 7:0 za 78:74, a crveno-beli uspeli samo da izjednače na 78:78 i 80:80.

U poslednjem minutu je Miroslav Raduljica pogodio oba slobodna bacanja posle skoka u napadu, zatim Milan Mačvan na asistenciju Dominika Džejmsa, a konačno je i Vladimir Lučić bio precizan sa linije bacanja.

Na drugoj strani je priključak izgubljen promašajima Vuka Radivojevića i Bojana Popovića, ali su Zvezdu pre toga skupo koštale izgubljene lopte Filipa Čovića (dve) i Save Lešića.

Partizan ih je znalački kaznio trojkom Kecmana (opet taj veteran!) za 76:74, odnosno lakim poenima Džejmsa (78:74) i Lučića iz kontri (80:78).


Milan Mačvan predvodio je crno-bele sa 19 poena i osam skokova, Vladimir Lučić dodao je 14, a Davis Bertans 11 - sve u prvom poluvremenu.

Na drugoj strani su briljirali Omar Tomas sa 23 i Petar Popović sa 22 poena (šut iz igre 11/16) u nesumnjivo najboljoj partiji sezone.

Dvocifren je bio još Bojan Popović sa 10 poena.

Budimo objektivni: meč u Železniku odigran je u neregularnim uslovima i da je bio međunarodnog karaktera, sigurno bi bio prekinut... ako bi uopšte počeo.

Pre svega, tribine su bile prepune (oko 3.000 ljudi), vrućina nesnosna, a parket prikladniji igranju hokeja na ledu, nego košarke, pošto se kondenzovani vreo vazduh na plafonu pretvarao u vodu i odatle padao pravo na teren.

Deo navijača Crvene zvezde ponašao se nedopustivo, čak i primitivno, jer nikakvo rivalstvo ili želja za pobedom ne mogu da opravdaju onoliko pljuvanje i ljudsko ponižavanje protivnika.

Prvi je na taj način "stradao" sportski direktor crno-belih Dragan Todorić (pa je morao da se pokrije peškirom preko glave), dok je sako mladog šefa struke Vlade Jovanovića bio bukvalno natopljen pljuvačkom.


Delije su uz to i drmale konstrukciju koša, zbog čega je utakmica dva puta prekidana, a morali su da sa Zvezdine klupe intervenišu Nebojša Ilić, pa i Svetislav Pešić uz pomoć mikrofona sa zapisničkog stola.

Posle prve četvrtine, koja je trajala neverovatnih 35 minuta, razum je ipak prevladao i do kraja su navijači "dozvolili" ekipama da igraju - onoliko koliko im je dozvoljavao klizavi parket!

Partizan je posle 10 minuta vodio sedam razlike, dobrim delom zahvaljujući nesportskim prekršajima dosuđenim Branku Laziću i Andreji Milutinoviću.

Zvezda je serijom 11:2 preokrenula na 32:30, a gosti u završnici poluvremena otišli na "plus šest" trojkama Bertansa. Mladi Letonac gađao je trojke 3-3, a poslednju je dao sekund pre nego što se oglasila sirena za odlazak na odmor.

U trećoj četvrtini zabeležena je po jedna furiozna serija na obe strane. Prvo je Zvezda naletom od 14:0 stekla rekordnih 56:48 (24. minut), da bi Partizan uzvratio sa 15 uzastopnih poena i ponovnim preuzimanjem stvari u svoje ruke - 63:56.

Crveno-beli su ublažili deficit na 63:60, ali je Lučić košem sa strane postavio konačan rezultat nakon 30 minuta igre.

Kvartet Čović, Tomas, Lazić, Petar Popović bio je najzaslužniji za novi udar crveno-belih, nakon kojeg su vodili sa pomenutih 74:71. U tom delu meča je Pešić pogođen plastičnom flašicom u glavu (meta je bio jedan od sudija), ali se posle kratkog predaha na klupi vratio na svoje mesto pored aut-linije.

Pored trenera Zvezde, ozbiljnije je u petak "stradao" još mladi centar crno-belih Nemanja Bešović, koji je u finišu prve deonice dobio udarac u nos. Potekla je i krv, ali kao što rekosmo, u nastavku je, uprkos tenziji zbog važnosti meča, ponašanje aktera bilo na dosta visokom nivou.

Na kraju svake sezone poželimo da sledeća bude kvalitetnija, mirnija, normalnija. Neka 2012/13 zaista bude takva!

CRVENA ZVEZDA: Čović 5, Ilić 5, Lazić 6, Nedović, Lešić 7 (5sk), Subotić, Radivojević 1, Nikolić, Tomas 23, Milutinović 3, B. Popović 10 (6as), P. Popović 22 (3sk, 3as, 4izg).

PARTIZAN: Kecman 7 (5as), Raduljica 8 (4sk), Lučić 14, Milosavljević 5, Bogdanović, Bešović 4, Božić 1, Čakarević 5, Džejms 8 (7as), Mačvan 19 (8sk, 3as), Anđušić 4, Bertans 11.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: